Pobednici Palićkog filmskog festivala 2012.

Međunarodni žiri 19. festivala evropskog filma Palić 2012, koji je održan od 14. do 20. jula, dodelio je Zlatni toranj za najbolji film turskom filmu "Iza brda" ("Tepenin Ardi"; "Beyond the Hill") u režiji Emina Alpera (Emin Alper). Toranj za najbolju režiju dodeljen je Ulrihu Zajdlu (Ulrich Seidl) za austrijsko-nemačko-francuski film "Raj: ljubav" ("Paradise: Love"; "Paradies: Liebe"), koji je, da podsetimo, bio u konkurenciji za Zlatnu palmu Kanskog filmskog festivala ove godine.
Žiri kojem je predsedavala glumica Mira Furlan (Hrvatska/SAD), a u sastavu kog su bili producent i reditelj Ahmet Bojacioglu (Turska), glumica i rediteljka Aleksandra Dalstrom (Švedska), producentkinja Gabrijel Krancelbinder (Austrija) i publicista, novinar i filmski kritičar Bojan Ž. Bosiljčić (Srbija/Kanada) je u okviru Glavnog takmičarskog programa pregledao 14 filmova. Filmovi "Iza bregova", "Parada" i "Barbara" su posebno spomenuti zbog svog umetničkog kvaliteta.
U obrazloženju nagrade stoji da je pobednički film uspeo da pokaže koliko je lako stvoriti neprijatelja iz naše nemoći da se suočimo sa sopstvenim problemima i predrasudama. Žiri je takođe posebno pohvalio Zajdlov beskompromisni pogled i radikalnu kritiku našeg sveta koja je, po njihovom mišljenju, bez presedana i izuzetno originalna.
Žiri je takođe dodelio specijalna priznanja mađarsko-nemačko-francuskom filmu "Samo vetar" u režiji Benedeka Fligaufa i izraelsko-francuskom filmu "Božje komšije" u režiji Menija Jaeša.
Prestižnu nagradu "Aleksandar Lifka", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje svake godine za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine su dobili francuski glumac, reditelj i producent Žan-Mark Bar (Jean-Marc Barr) i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmski festivalpalic
Komentari (0)
Dodaj komentar