Ponovo radi bioskop – Fontana

Bioskop Fontana, omiljeni bioskop Novobeograđana, ponovo se otvara danas posle više od deset godina. Od 1967. godine, kada je napravljen, bioskop Fontana prešao je put od spomenika kulture do oronule zgrade koju je vreme pregazilo. Ozbiljno narušen, ali nikada zaboravljen, ovaj bioskop je dugo čekao da ponovo zasija.
Dugotrajan proces obnove ovog prostora inicirala je Opština Novi Beograd s namerom da se delatnošću bioskopa Fontana razvije Centar evropskog i dečijeg filma, kao edukativni segment filmske umetnosti koji nedostaje našem gradu. Novi bioskop Fontana danas raspolaže najnovijom prikazivačkom tehnikom, koja uključuje savremene digitalne 3D projektore, ali i klasični 35 mm filmski projektor. Sama bioskopska sala ima 150 mesta a zbog specijalnog lifta biće dostupna i osobama s invaliditetom.
Svečano otvaranje bioskopa biće ujedno i svečano otvaranje Festivala frankofonog filma, u sklopu kojeg će biti prikazan film "Izvor", Radi Mialeanija. Posle Festivala frankofonog filma, već u prvih mesec dana redovnog rada, u prostoru bioskopa biće prikazana i retrospektiva savremenog slovenačkog filma, a u toku su pregovori s ambasadama i filmskim centrima drugih evropskih zemalja o organizaciji sledećih programa.
Festival frankofonog filma održava se 8-11. marta u Domu omladine Beograda, gde će biti prikazano 12 filmova, i u bioskopu Fontana, gde će publika moći da pogleda šest filmova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradbioskopfilmfontana
Komentari (0)
Dodaj komentar