„Posle venčanja“ trijumfovao na Paliću

Film „Posle venčanja“ („Efter brylluppet“) Suzane Bir (Susanne Bier) trijumfovao je na 14. festivalu evropskog filma Palić 2007, osvojivši nagradu Zlatni toranj za najbolji film. Žiri kritike FIPRESCI Srbija takođe je jednoglasno proglasio film „Posle venčanja“ za najbolji film prikazan u glavnom takmičarskom programu.
Međunarodni žiri, koji je radio u sastavu Roberto Perpinjani, montažer, Sitora Alieva, programski direktor Otvorenog festivala ruskog filma Kinotavr, Danijel Espinoza, režiser, Gordan Kičić, glumac, i Marija Dinulesku, glumica, posebno priznanje za precizno i istinsko oslikavanje sadašnje situacije u novoj Evropi dodelio je filmu „Klopka“ Srdana Golubovića, dok je Palićki toranj za najbolju glumu pripao ekipi filma „Uvoz-izvoz“ („Import-export“) Ulriha Zajdla (Ulrich Seidl).
Palićki toranj za jedinstveni umetnički doprinos pripao je filmu „Glumeći žrtvu“ („Izobrazhaya zhertvu“) Kirila Serebrenjikova (Kirill Serebrennikov) za, kako se navodi u obrazloženju, „širenje granica modernog filma“, dok je Palićki toranj za režiju dobio Dror Šaul (Dror Shaul) za film „Slatko blato“ („Adama meshuga’at“), zbog „snažnog i originalnog prikazivanja izražavanja čovečnosti na filmu“.
Pored toga, direkcije festivala na Paliću i u Motovunu odlučile su da zajedničku specijalnu nagradu, kao početak saradnje između dva festivala, dodele filmu „Halam Fo“ („Hallam Foe“) reditelja Dejvida Mekenzija (David Mackenzie). Nagrada se dodeljuje za najbolji zajednički film oba festivalska programa.
Sve nagrade dodeljene su na Letnjoj pozornici na Paliću. Ceremoniji su prisustvovali slavni mađarski režiser Mikloš Jančo, kao i popularna rumunska glumica Maja Morgenšten, koji su i uručili nagrade. Nakon ceremonije zatvaranja festivala prikazan je pobednički film – „Posle venčanja“, dok je drugi film završne večeri bio finsko ostvarenje „Muški posao“ („Miehen tyo“).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festivalfilmpalicposle vencanjasuzana birfilm
Komentari (0)
Dodaj komentar