Preminuo Roj Šajder

Američki pozorišni i filmski glumac Roj Šajder (Roy Scheider) preminuo je nedavno u 75. godini u jednoj bolnici u Arkanzasu posle duge i teške bolesti.
Rođen je 1932. godine u državi Nju Džerzi. Posle koledža, gde se specijalizovao za istoriju, počeo je pripreme za pravni fakultet. Nakon tri godine provedene u vojsci Šajder se vraća na studije, ali se posvećuje pozorištu. Pozorišni debi imao je 1961. godine kao Merkucije u Šekspirovom delu „Romeo i Julija“. Na Brodveju je debitovao već 1965. godine. Pamti se njegova uloga u originalnoj brodvejskoj produkciji „Izdaje“ (Betrayal) Harolda Pintera (Harold Pinter) iz 1980. godine pored Blajd Daner (Blythe Danner).
Filmska karijera ovog glumca je veoma raskošna i obuhvata opus od 70 filmova. Godine 1971. nominovan je za Oskara za ulogu u trileru „Francuska veza“ („The French Connection“), a za „Sav taj džez“ („All That Jazz“) 1979. godine. Publika ga najbolje pamti po ulozi u blokbasteru „Ajkula“ („Jaws“) Stivena Spilberga (Steven Spielberg) iz 1975. godine. U tom filmu igrao je šefa policije malog grada koji teroriše velika bela ajkula. Šajderova replika iz filma: „Trebaće vam veći čamac“ („You’re gonna need a bigger boat“) izabrana je za 35. najbolju filmsku rečenicu od strane Američkog filmskog instituta. Od ostalih filmova iz ovog perioda pomenućemo: „Klute“, „Marathon Man“, „Still of the Night“ i Kronenbergov „Goli ručak“ („Naked Lunch“).
Devedesetih Šajder je igrao u podvodnom futurističkom serijalu „SeaQuest DSV“, gde je tumačio ulogu kapetana ogromne podmornice. Ostaće zabeleženo da je poslednju filmsku ulogu odigrao u filmu Fransisa Forda Kopole (Francis Ford Coppola) – „The Rainmaker“.
Iza Šajdera su ostali supruga, troje dece i dvoje unučadi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmroj sajdervesti
Komentari (0)
Dodaj komentar