Priprema, pozor, FEST

Ovogodišnji FEST, 41. po redu, održaće se od 22. februara do 3. marta pod geslom iz naslova "Priprema, pozor, FEST". Festival će po tradiciji, otvoriti kanski laureat – "Ljubav" ("Amour"; "Love") Mihaela Hanekea. Film je istovremeno i kandidat za Oskara u više kategorija, između ostalih i za najbolji film i režiju. Novi film Gorana Markovića – "Falsifikator", zatvoriće 41. FEST, što će ujedno biti i svetska premijera ovog filma. U okviru poznatih FEST-ovih programskih celina: Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma, Evropa van Evrope (takmičarski program), Evropa u Evropi, Izabrani dokumentarci i dve celine posvećene kinematografijama Južne Amerike i Srbije kroz specijalne programe – "U fokusu: Južna Amerika" i "FEST predstavlja – novi srpski film", naći će se 75 premijernih filmova.
U zvaničnom programu publika će imati prilike da pogleda filmove: "Jadnici" Toma Hopera, "Master" Pola Tomasa Andersona, "Rimu s ljubavlju" Vudija Alena, "Obećanu zemlju" Gasa van Santa, "Strast" Brajana de Palme, "Anđeoski deo" Kena Louča, "U kući" Fransoa Ozona, "Na putu" Valtera Salaša, "Skrivena lepota" Marka Belokija, "Hičkoka" Saše Gervazija, "The Best Offer" Đuzepa Tornatorea, a posle desetogodišnje pauze imaćemo priliku da vidimo i novo ostvarenje Bernarda Bertolučija, film "Ja i ti".
Holivud okuplja najveće filmske zvezde, glumce u trci za Oskara: Denzela Vošingtona u filmu "Let" Roberta Zemekisa, Bredlija Kupera u komediji "U dobru i u zlu" Dejvida Rasela, Danijela Dej Luisa kao Linkolna u istoimenom filmu režisera Stivena Spilberga. Metju Mekonahi se pojavljuje u filmovima "Vreli Majk" Stivena Soderberga i "Piskaralo" Lija Danijelsa, a legendarni Klint Istvud ponovo glumi u ostvarenju Roberta Lorenca "Muke sa felšom". Robert Redford režira i glumi uz Šiju La Bufa u trileru "Pravilo ćutanja".
U okviru takmičarskog programa "Evropa van Evrope" ove godine će za novčanu nagradu u vrednosti od 2.000 evra u trci biti devet filmova iz: Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije. Programska celina "Evropa u Evropi" predstavlja najbolja ostvarenja sa Starog kontinenta, i to iz Španije, Francuske, Švedske, Češke, Portugala, Holandije, Austrije, Danske, Bugarske, Poljske i autore – Aleksa de la Iglesija, Suzan Bir, Tomasa Vinterberga, kao i poslednji film Kloda Milera.
Među "Izabranim dokumentarcima" ove godine se izdvajaju filmovi koji se bave filmskim temama kao što su "Bergman i Manjani", "Celuloidno i digitalno" i "S ljubavlju, Merilin", koji otkriva tajne pronađenih pisama slavne glumice. Panoramu svetskog filma ove godine nam predstavljaju Abas Kiarostami, Von Kar-vaj, Takeši Kitano i druga značajna imena svetskog filma iz Kanade, Izraela, Irana, Saudijske Arabije, Mozambika i Kine. Na ovaj program se nadovezuje "Fokus: Južna Amerika" sa posebnim osvrtom na filmove sa ovog kontinenta.
U programu "Fest predstavlja" biće prikazana četiri domaća dugometražna filma i jedna koprodukcija. Pored "Falsifikatora" Gorana Markovića na zatvaranju festivala, na programu će se nakon američke premijere na Sandens festivalu naći i "Krugovi" Srdana Golubovića, zatim debitantski film "Ljubav dolazi kasnije" Hadži-Aleksandra Đurovića, kao i film "Najlepša je zemlja moja" u koprodukciji Nemačke, Srbije i Hrvatske. Među domaćim premijerama je i dokumentarac, film "Albertov put" Predraga Bambića, o Albertu Majeru idejnom konstruktoru Panafleks kamera, poreklom iz Perleza u Banatu, koji će imati svetsku premijeru na FEST-u.
Kao prateći program 41. FEST-a biće održan Okrugli sto na temu budućnosti filmske trake, snimanja filmova i digitalne revolucije u sedmoj umetnosti. Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru "Sava" kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu.
Ulaznice će po ceni od 150 do 350 dinara biti u prodaji od 1. februara 2013. na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara. Od 1. do 7. februara važi popust od 10% na komplet karata.
Do 22. februara, više o festivalu pročitajte na poznatoj adresi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmfilmski festival
Komentari (0)
Dodaj komentar