Rusija odbila predlog Evrovizije da učestvuje preko satelita

Ruska televizija Prvi kanal odbila je večeras ponudu organizatora takmičenja pesme Evrovizije da ruska kandidatkinja iz Moskve preko satelita učestvuje na takmičenju, pošto što su joj ukrajinske vlasti zabranile ulazak u zemlju.

„Smatramo da je čudno ponuditi učešće na daljinu i odbijamo jer je to protiv suštine i duha tog takmičenja“, navela je ruska televizija u odgovoru Evropskoj radiodifuznoj uniji koja organizuje Evroviziju.

Ukrajinska služba bezbednosti u utorak je ruskoj predstavnici na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije Juliji Samojlovoj zabranila ulazak u Ukrajinu, koja će u maju biti domaćin te manifestacije.

Evropska radiodifuzna unija saopštila je potom da će poštovati zakone zemlje domaćina, ali i da „duboko žali zbog te odluke koja je protivna duhu takmičenja i odudara od njegovih vrednosti“.

Organizator je danas naveo da je „dugo razmišljao“ kako da ruskoj pevačici bude omogućeno takmičenje u polufinalu koje će se održati 11. maja u Kijevu.

„Ako se Rusija bude kvalifikovala, mogla bi na isti način, preko satelita, da učestvuje i u finalnom delu takmičenja zakazanom za 13. maj“, dodala je Evropska radiodifuzna unija sa sedištem u Ženevi.

Ranije ovog meseca Rusija je izabrala 27-ogodišnju Samojlovu da je predstavlja na takmičenju u Kijevu.

Samojlova je ranije posetila Krim, koji je Rusija anektirala, a da pritom nije ušla preko zvanične ukrajinske granice. Prema ukrajinskom zakonu, to vlastima dozvoljava da joj zabrane ulaz u Ukrajinu.

Pevačica, koja je od detinjstva vezana za kolica, pevala je na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar