Sidni Polak (1934-2008)

Oskarom nagrađeni režiser Sidni Polak (Sydney Pollack) preminuo je u svojoj kući u Los Anđelesu u 73. godini života. Polak je najpoznatiji po filmovima "Moja Afrika" ("Out of Africa") i "Tutsi" ("Tootsie"), za koje je nagrađen Oskarom, odnosno nominovan za najprestižniju nagradu Američike akademije za film.
Proslavio se filmom "I konje ubijaju, zar ne" ("They Shoot Horses, Don’t They?") iz 1969. godine, nakon koga su usledili "Devojka koju sam voleo" ("The Way We Were") s Robertom Redfordom i Barbarom Strejsend iz 1973. godine i "Tri kondorova dana" ("Three Days of the Condor") iz 1975. godine. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih snimio je filove "Bobby Deerfield", "The Electric Horseman" i "Absence of Malice" s Polom Njumenom i Sali Fild.
Najveći uspeh kod publike ipak je doživeo komedijom "Tutsi", kada je preobukao Dastina Hofmana u žensko. Uspeh kod kritike doživljava filmom "Moja Afrika" iz 1985. godine, koji je dobio ukupno sedam Oskara, a u kome su zapažene uloge odigrali Meril Strip i Robert Redford. Devedesetih godina snimio je filmove "Havana" ("Havana"), takođe s Redfordom, "Firma" ("The Firm") s Tomom Kruzom, "Sabrina" ("Sabrina") s Harisonom Fordom i Džulijom Ormond u glavnim ulogama i "Slučajno zaljubljeni" ("Random Hearts") s Fordom i Kristin Skot Tomas. U novom milenijumu, kada ga je opaka bolest već prilično sputala, snimio je samo dva filma "Prevodilac" ("The Interpreter") s Nikol Kidman i "Sketches of Frank Gehry".
Polak je voleo da se pojavljuje u svojim filmovima, ali i da igra u tuđim. Igrao je u svojim filmovima "The Electric Horseman", "Tutsi", "Slučajno zaljubljeni" i "Prevodilac". U poslednjih nekoliko godina mogli smo da ga vidimo u ulozi Martija Baha pored Džordža Klunija u advokatskoj drami "Majkl Klejton", a uskoro će u domaćim bioskopima početi da se prikazuje i poslednji film u kom je igrao – "Kako ukrasti mladu" ("Made of Honor"), u kom igra pored Patrika Dempsija.
Iza Sidnija Polaka ostale su supruga Kler, s kojom je bio u braku 50 godina, i dve ćerke, Rebeka i Rejčel. Njegov sin Stiven poginuo je u avionskoj nesreći 1993. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmmoja afrikarezisersidni polaktutsi
Komentari (0)
Dodaj komentar