Snima se serija o Titu i Jovanki, pogledajte ko će ih glumiti (foto)

Od prve dame Jugoslavije, preko špijunke, do žene koja je tri decenije provela u izolaciji. Sve to bila je Jovanka Budisavljević, kasnije Broz (1952-2013). Udovica bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita imala je životni put koji prevazilazi maštu holivudskih scenarista, a poslužio je za igrano-dokumentarnu seriju „Jovanka Broz i tajne službe“, koja će biti emitovana na jesen na RTS.

Prateći bogatu arhivsku građu, svedočenja neposrednih učesnika i rezultate istraživanja naših i stranih istoričara, saznaćemo da li su i koliko službe bezbednosti uticale na život Jovanke Broz, koju u mladosti igra Milica Tomašević, a u zrelijim godinama Snežana Savić.

– Vrlo tajanstvena, nije želela puno da priča, da se pojavljuje, osim u pratnji svog supruga. Bila je oficir, potpukovnik, žena koja ima odlikovanja u ratu. Vrlo hrabra, gorda, ponosita žena koja je svoj život do kraja podredila zadatku koji je imala – rekla je Savić, a o tvrdnjama nekih da je Jovanka imala svoju obaveštajnu službu, glumica kaže:

– Verovatno je mnogo znala i zato je i smetala. Nije ona bila baš toliko opasna koliko su smatrali, ali bila je vrlo mudra. Nikada nije izgovorila reč koja bi je dovela u situaciju da strada više nego što jeste. Vrlo vešto je uspela da izbegne sve zamke koje su joj bile postavljane. Imam utisak da je ni kriva ni dužna završila život stradalnički, oklevetana i zaboravljena.

U igranom delu serijala videćemo značajne istorijske ličnosti: Tita (Nebojša Dugalić), Jovankinu sestru Nadu Budisavljević (Milena Vasić), Vladimira Bakarića (Svetozar Cvetković), Aleksandra Rankovića (Gordan Kičić), generala Ivana Miškovića (Aleksandar Srećković Kubura), Dragoljuba Stavreva (Radomir Nikolić), a narator je Tihomir Stanić.

– Ljudima će biti zanimljivo da se podsete tih vremena. Interesantno je videti kako je tada služba bezbednosti izgledala, šta je značilo čuvati takvog državnika i kakvi su sve uplivi dolazili sa različitih strana. Naravno da je Tito morao znati šta se događa, ali pitanje je da li je postojalo nešto što nije znao. Službe su se sa posebnom pažnjom odnosile prema Titovom privatnom životu, a Jovanku su gledale kao potencijalnu opasnost po njegovu bezbednost – rekao je Nebojša Dugalić za Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jovanka brozserijaTito
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Povampirili ovu niskobudžetnu glumicu Snežanu Savić…🤢🤮

  • Darija

    Biće to još jedna u nizu lakrdija, koja nema veze sa istinom. Pogodićete (eventualno) fizički izgled likova, i to je sve.