Spilberg najisplativiji

Reditelj čak šest od 25 komercijalno najuspešnijih filmova svih vremena izabran je među 800 holivudskih reditelja i njihovih ekipa za “najisplativijeg reditelja”. Kriterijumi izbora su sposobnost reditelja da obezbedi finansijere, uspešno reši pitanje distribucije i privuče gledaoce svojim imenom.

Naravno, reč je o Stivenu Spilbergu (Steven Spielberg), čoveku koji je napravio dela kao što su: “Park iz doba jure”, “E.T.” i “Spasavanje redova Rajana”, a ovo mu je već druga pobeda u ovom izboru. Prvi put je najprofitabilnijim proglašen 1998.

Filmovi koje je režirao Spilberg zaradili su oko 2,7 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama i više od 2,8 milijardi izvan američkog tržišta.

Na popisu najisplativijih reditelja slede Džejms Kameron (James Cameron), reditelj “Titanika”, Džordž Lukas (George Lucas), i Ron Hauard (Ron Howard), koji je režirao “Apollo 13”.

Džodi Foster (Jodie Foster) je najisplativija rediteljka (na 51. mestu liste), a Spajk Li (Spike Lee) je najbolje plasirani crni reditelj (76. mesto).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar