Srbija se priključuje Evropskim danima umetničkih zanata paraćinskim staklarstvom

Srbija se ove godine prvi put priključuje manifestaciji Evropski dani umetničkih zanata nizom manifestacija pod nazivom „Umetnost na staklu“ u Paraćinu koje počinju sutra.

U  atrijumu Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu biće organizovan lab posvećen afirmaciji umetničkih zanata povezanih sa proizvodnjom stakla sa temom „Umetnost na staklu“. Organizator je Creative Glass LAB 2024. pod pokroviteljstvom Svetskog saveta za zanate (World Craft Council Europe), u okviru međunarodne proslave Evropskih dana umetničkih zanata, prenosi Kaleidoskop media.

Polaznici će učiti stare umetničke tehnike u staklarstvu uz pomoć umetnice Sare Masnikose. Zainteresovani građani mogu se pridružiti u periodu od 12h do 14h.

Manifestacija se održava svake godine, a glavne aktivnosti su demonstracije umetničkih zanata, njihovo promovisanje u školama, obrazovnim ustanovama, kreativnim ateljeima i među širom publikom.

Srbija se prvi put priključuje manifestaciji #2024EACD, kako bi afirmisala umetničke zanate u paraćinskom staklarstvu.

Kroz istraživanje paraćinskog staklarstva kao umetničkog zanatstva, učesnici će razviti osećaj za estetiku, kreativost, izražavanje u medijumu stakla, a biće uključeni i u očuvanje i popularisanje lokalnog industrijskog nasleđa, naveli su organizatori.

Dani umetničkih zanata održavaju se od 2002. uz podršku Ministarstva kulture Francuske i Nacionalnog instituta za umetničke zanate Francuske, a postali su evropska manifestacija 2012. godine. Jednonedeljna manifestacija održava se početkom proleća u slavu umetničkih zanata, u više od 20 zemalja.

Svetski savet za zanate je osnovan 1964. godine kao strukovna organizacija. Njegova misija je da promoviše zanate, povezuje zanatlije i utiče na rast interesovanja međunarodne zajednice za ovu oblast. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar