Srce Sarajeva za najbolji studentski film dodeljeno filmu ‘Čistoća’ autora Nevena Samardžića

Bosanskohercegovačkom filmu „Čistoća“ dodeljena je nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film 23. Sarajevo Film Festivala (SFF) na svečanoj ceremoniji održanoj sinoć u Sarajevu. Nagrada se dodeljuje pod pokroviteljstvom Veća za regionalnu saradnju (RCC).

„U ime Veća za regionalnu saradnju želim čestitati pobedniku. Srce Sarajeva je važno priznanje dobrog rada i podsticaj da se uklone prepreke mladim autorima i njihovim karijerama. Nadam se da je ovo tek početak uspešnih karijera ovih mladih ljudi i Veće je više nego sretno što smo učestvovali u njihovoj promociji,“ rekla je Dragana Đurica, viši stručnjak za konkurentnost u ovoj organizaciji.

„Mi smo u Veću za regionalnu saradnju u potpunosti svesni stalne potrebe da se ulaže u mlade ljude, da im se pruži prilika i da se osnaže kako bi nastavili da približavaju naš region kako unutar njega samog tako i bliže evropskoj porodici. Ekonomski razvoj našeg regiona je imperativ, a kultura i umetnost su veoma bitan deo slagalice i moramo ih podržavati i nastaviti da ih obogaćujemo“.

Film „Čistoća“ je pobedio u konkurenciji 13 filmova u trajanju do 60 minuta čiji su autori studenti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Studentski film  je po prvi put uvršten u takmičarski program SFF-a čime se promovira rad studenata regionalnih filmskih škola, fakulteta i akademija.

Neven Samardžić, autor „Čistoće“ je student Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu. Njegov pobednički 38-minutni film je priča o Fudi, narkomanu, koji nakon smrti najboljeg prijatelja odluči da se skine s heroina i pomiri s majkom. Medjutim, etiketa narkomana ga i dalje prati i niko ne veruje u iskrenost njegove promene, pa je on u opasnosti da se vrati starom načinu života.

U martu ove godine Veće za regionalnu saradnju je izabralo Sarajevo Film Festival za Prvaka regionalne saradnje za 2016. godinu i u tom duhu nastavlja da podržava nastojanja SFF-a da se okupe mladi talenti iz regiona i pokažu svoj rad, na taj način promovišući snagu saradnje i novi umetnički izraz.

23. po redu Sarajevo Film Festival je počeo pre sedam dana i završava se večeras. Više informacija o SFF 2017 i studentskim filmovima možete naći na www.sff.ba i http://www.sff.ba/en/page/student-film.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar