„Sunce“ se gasi

Deni Bojl (Danny Boyle), reditelj poznat po filmovima „Trainspotting“ (1996), „28 dana kasnije“ („28 Days Later…“, 2002), „Malo ubistvo među prijateljima“ („Shallow Grave“), „Plaža“ („The Beach“) i „Sasvim neobičan život“ („Life Less Ordinary“), okušao se u za njega potpuno novom žanru. Režirao je naučnofantastični blokbaster „Sunce“ („Sunshine“), u stilu filmskih hitova poput „Armagedona“ i „Odiseje u svemiru“.
Bojl je sastavio impresivnu međunarodnu ekipu, s glumcima iz Amerike, Japana, Malezije, Australije, Novog Zelanda, Irske i Velike Britanije. To su značajna glumačka imena u usponu, poput Krisa Evansa (Chris Evans), koga smo gledali u „Fantastičnoj četvorci“ i „Mobilnom“, Silijana Marfija (Cillian Murphy), koga pamtimo po ostvarenjima „Betmen počinje“, „Noćni let“ i „Vetar koji njiše ječam“, Mišel Jo (Michelle Yeoh), koju znamo po biserima azijske kinematografije poput filma „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, ali i „Memoari jedne gejše“, kao i mlade Rouz Bern (Rose Byrne), koju smo gledali u „Troji“ i trileru „Druga žena“.
Radnja filma „Sunce“ odvija se 2057. godine, kada Sunce umire. Čovečanstvu preti istrebljenje. Poslednja nada Zemlje leži u Ikaru II, svemirskoj letelici s posadom od osmoro žena i muškaraca koje predvodi kapetan Kaneda. Njihova misija je da isporuče nuklearnu bombu koja je dizajnirana da oživi naše izbledelo Sunce.
Da bi na velikom ekranu prikazali uverljivu misiju u svemir, autori su se obratili za pomoć organizaciji NASA, gledali su mnogobrojne dokumentarce o svemiru, kao i klasične naučnofantastične filmove i razgovarali s brojnim naučnicima i astronautima. Za potrebe filma cela ekipa zajedno s Bojlom provela je vreme u avionu u Floridi, gde su lično osetili kako izgleda boravak u zoni bez gravitacije. Pored toga, da bi iskusili kako je živeti mesecima u svemiru u jednoj istoj grupi ljudi, glumci su proveli dve nedelje u svojevrsnom karantinu, gde su bili upućeni samo jedni na druge.
Domaća premijera filma „Sunce“ zakazana je za 25. april u Domu sindikata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deni bojlfilmkatastrofasuncesvemir
Komentari (0)
Dodaj komentar