Tito je po njega slao privatni avion: Slavni glumac proslavio 103. rođendan (foto)

Poznati glumac, reditelj i producent Kirk Daglas, čije su uloge obeležile posledjih sedam decenija svetske kinematografije, proslavio je 103. rođendan. U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario je više od 90 filmskih uloga, od kojih su poznatije u filmovima ‘Spartak’, ‘Žudnja za životom’, ‘Poslednji voz iz Gun Hilla’.

Tri puta je bio nomininovan za Oskara za glavnu mušku ulogu, za film ‘Šampion’, ‘Loši i lepi’, ‘Žudnja za životom’. Tek 1996. godine dodeljen mu je počasni Oskar za životno delo.

Kirk se rodio u siromašnoj porodici imigranata iz Gomelja, grada u Belorusiji. Radio je različite poslove kako bi imao za hranu. Bio je prodavac, raznosač novina i domar. Gluma ga je interesovala od ranih dana. Glumio je u srednjoškolskim predstavama, a njegov talent prepoznala je njujorška Američka akademija dramskih umetnosti koja mu je dodelila specijalnu stipendiju.

Ime Isur Danielovitč Demski 1941. promenio je u ime koje sada koristi. Kad je došao u Njujork, počeo je da radi u pozorištu, na radiju i snimao je reklame. Pet godina nakon promene imena ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu ‘Neobična ljubav Marth Ivers’.  Dvaput se ženio, prvo s kolegenicom Dijnom Dil, koju je upoznao u školi glume. S njom je dobio dva sina, Majkla (75) i Džoela (72).

Tri godine nakon što se razveo od nje, oženio je Eni Bajdens, a njihova ljubav traje i danas. Sa danas 100-godišnjom Eni u braku je 65 godina tokom kog su dobili sinove Pitera i Erila. Doživeo je moždani udar 1996. i to je opisao kao najgori pakao koji čovek može da doživi, a rodio se u periodu kad je trajao Prvi svetski rat.

Kirk je u jednom od memoara opisao je i susret sa Josipom Brozom Titom, koji je po njega poslao privatni avion. Bio je u Jugoslaviji u novembru 1964. kad je uz kafu i kolače razgovarao sa studentima Filmske akademije.

– Sledećeg dana, za vreme ručka s američkim i britanskim ambasadorima, pitao sam možemo li supruga i ja da upoznamo Tita. Oni su se premišljali, a ja sam se izvinio, izašao i nazvao ga. Sledećeg dana, Tito je po mene i suprugu iz Ljubljane poslao privatni avion. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovima. Voleo je vesterne, posebno ‘Obračun kod O.K. Corrala’ – napisao je Kirk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kirk Daglasrodjendan
Komentari (0)
Dodaj komentar