Umetnošću protiv konačnosti

„Poljubi prvo one nesrećne, pa onda smiri one nemirne, lutkama sašij male haljine i lovcima zategni lukove. Pronađi me, pronađi me, u sobi gde umire dan, mi smo slobodni, ja sam rođen sasvim sam, rođen sasvim sam.“

Bez obzira na to kojoj generaciji pripadate, sigurno postoji barem jedna pesma grupe „Ekatarina velika“ koju pamtite i volite. Možda ste u vreme najvećeg uspeha ove grupe bili samo nemi (jako mladi) posmatrač prave pomame mladih iz osamdesetih koji su naglas recitovali pesme „EKV“.

Milan Mladenović, frontmen ovog sastava, umro je još u novemru 1994. godine. On je već odavno ušao u legendu. U sredu, 18. septembra, pridružila mu se, nažalost, i klavijaturistkinja Margita Stefanović – Magi. Magi je bila gotovo nevidljivi član ovog sastava, uvek u pomračini bine, sa dugom crnom kosom preko lica. Njena muzika govorila je mnogo više o njoj samoj. Čini se da je klavijaturama artikulisala svoju energiju na pragu nežnosti i besa, očaja i euforije, ljubavi i mržnje.

Margita se grupi „EKV“ pridružila 1982. godine. U to vreme uspešno je završavala Arhitektonski fakultet i važila je za jednog od najuspešnijih i najboljih studenata. Podjednako je bila i dobar pijanista, veoma talentovan klasični muzičar. I, presudila je muzika, ili možda izvanredna energija grupe „Katarina II“, kako se grupa „EKV“ u to vreme zvala.

Margita se okušala i u glumi. Pojavila se u filmu „Tajvanska kanasta“ Gorana Markovića, glumeći lik sestre glavnog junaka. Grupa „EKV“ ovekovečena je u ovom filmu kako u pomračini jedne pivare izvodi pesmu „Tatoo“.

Diskografija i važni momenti grupe „EKV“:

  • 1982. Margita Stefanović postaje članica grupe „Katarina II“
  • 1984. Izlazi album „Katarina II“, a grupa menja ime u „Ekatarina velika“
  • 1985. Izlazi LP „Ekatarina velika“
  • 1986. Izlazi LP „S vetrom u lice“, a novi bubnjar grupe postaje muzičar i glumac Srđan Žika Todorović
  • 1987. Izlazi LP „Ljubav“
  • 1989. Grupa završava album „Samo par godina za nas“
  • 1991. Pojavljuje se LP „Dum dum“
  • 1993. Grupa objavljuje ploču „Neko nas posmatra“
  • 1994. Milan odlazi u Brazil i tamo snima CD „Angel“s Breath“ („Dah anđela“). Nažalost, nije dočekao objavljivanje ovog albuma.

Margita Stefanović je posle Milanove smrti nastavila da se bavi muzikom. Pod imenom „EQV“ objavila je album „Ti si sav moj bol“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar