Umro čuveni režiser Bili Vajlder

Višestruki oskarovac Bili Vajlder (Billy Wilder) umro je u sredu uveče, 28. marta, u svojoj kući na Beverli Hilsu. Čuveni reditelj je imao devedeset i pet godina. Iako je neposredno umro od zapaljenja pluća, Vajlder je zapravo umro od starosti.

Vajlder je bio jedan od poslednjih preživelih filmotvoraca iz tzv. zlatnog doba Holivuda. Njegova karijera je počela sredinom tridesetih i trajala je sve do 1981. godine. Napravio je takve filmske klasike kao što su: „Izgubljeni vikend“ („The Lost Weekend“ 1945), „Bulevar sumraka“ („Sunset Blvd.“ 1950), „Sabrina“ („Sabrina“ 1954), „Neki to vole vruće“ („Some Like It Hot“ 1959) i „Apartman“ („The Apartment“ 1960).

To je režiser koji je uticao na čitave generacije filmotvoraca, čovek koji je napravio tolike zvezde i bio nominovan čak dvadeset i jedan put za nagradu Oskar. Tu prestižnu nagradu dobio je čak šest puta, a filmovi „Izgubljeni vikend“ i „Apartman“ proglašeni su za najbolje filmove.

Bili Vajlder je rođen 1906. godine u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, sadašnjoj Poljskoj. Upisao se na Univerzitet u Beču sa namerom da ispuni očevu želju i postane advokat. Ali, ta karijera jednostavno nije bila za njega i on odustaje od fakulteta i postaje reporter. Ubrzo se seli u Berlin, odakle je bio prinuđen da posle dolaska Hitlera na vlast beži kao Jevrejin. Ostali članovi njegove porodice su završili u nacističkim logorima.

Po dolasku u Holivud, Vajlder postaje pisac. Dobija posao u Paramaunt studiju, gde stiče reputaciju pisca duhovitih komada i vrcavih dijaloga. Zajedno sa Čarlsom Breketom je već 1939. godine nominovan za film „Ninočka“. Film je reklamiran duhovitom replikom „Dođite da vidite Garbo kako se smeje“. Vajlder je ubrzo shvatio da ako želi da očuva svoju zamisao u celosti, onako kako je napisao u scenariju, mora i sam postati režiser. O sebi kaže: „Ja sam samo pravio filmove kakve bih i sam želeo da gledam.“

Podjednako se dobro snalazio u teškim dramama i lakim komedijama. Ponekad nije tačno znao gde prestaje jedno a počinje drugo. On je isprva film „Bulevar sumraka“ zamislio kao komediju sa Me Vest (Mae West). Kada mu je scenario odbijen, Vajlder je izabrao Gloriju Svanson (Gloria Swanson) kao svoju heroinu nemog filma. Ovaj „Spremna sam za krupni plan“ film, donosi mu Oskara za scenario.

1988. godine Bili Vajlder je dobio Irving Talberg nagradu (Irving Thalberg), a iste godine mu je Američka filmska akademija dala Oskara za životno delo. Čak četiri Vajlderova filma su na AFI listi najboljih 100 filmova dvadesetog veka. „Neki to vole vruće“ je na ovoj listi proglašen najsmešnijim filmom prošlog veka.

Ostaće upamćen po surovo realističnim likovima iz svojih drama, u kojima nema ni trunke romantike. I po rečima: „Nikad nemojte dosađivati ljudima. Ako imate nešto važno da kažete, uvijte to u čokoladu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

film
Komentari (0)
Dodaj komentar