Uskoro 23. Palićki filmski festival

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 16. do 22. jula na više lokacija kod jezera Palić i u Subotici. Bogat program sačinjavaće preko 100 ostvarenja raspoređenih u 13 programskih celina. Direktor festivala Radoslav Zelenović posebno je istakao da je Palić ove godine uvršćen u program „Kreativna Evropa“ Evropske komisije, podgrupa Medija, kao jedan od tridesetak festivala, a bilo ih je 108 u konkurenciji, i dobio je preko 40.000 evra za organizovanje ovogodišnjeg programa.

Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su austrijski reditelj Ulrih Sajdl (Ulrich Seidl) i velikan srpskog filma Slobodan Šijan. Ulrih Sajdl je dva puta nagrađen na Festivalu evropskog filma Palić, a kultni status među evropskom publikom je stekao provokativnim dokumentarcima, dok je širem auditorijumu postao poznat trilogijom „Raj“ („Ljubav“, „Vera“, „Nada“).

Dobitnik nagrade „Underground Spirit“ 23. Festivala evropskog filma Palić je kultni slovenački i jugoslovenski reditelj i direktor fotografije Karpo Aćimović Godina. Ovo priznanje se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije. Ovogodišnji laureat je nagradu zaslužio svojom jedinstvenom filmskom praksom izraženom kroz brojne radove nastale tokom bogate pedesetogodišnje karijere.

Glumica Mira Banjac je ovogodišnja predsednica Saveta Festivala, Petar Mitrić selektor Festivala a Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala. Pored dva takmičarska programa festivala, a to su glavni i „Paralele i sudari“, ove godine je uvršćen i novi program „Eye To Eye“, u cilju predstavljanja naslova namenjenih tinejdžerskoj publici. Posle festivala će pobednik tog programa imati limitiranu distribuciju po Srbiji.

Muzički program predstojećeg Festivala evropskog filma Palić atraktivan je i eklektičan kao i prethodnih godina, a publika će ovog puta imati prilike da pogleda nastup čuvenog simfonijskog orkestra „VU-Orkest“ iz Amsterdama, ali i koncerte rok bendova „Lira Vega“ i „Straight Mickey And The Boyz“.

„VU-Orkest“ je 1962. godine osnovao holandski dirigent Oto Klap pri Otvorenom univerzitetu u Amsterdamu. Mali kamerni orkestar, kakav je bio u početku, tokom poslednjih pola veka postao je veličanstveni simfonijski orkestar. Danas je jedan od najvećih i najstarijih holandskih orkestara i to zahvaljujući trudu i naporima koje su uložili članovi i dirigent Dan Admiral. Sastavljen je od 82 muzičara, nekadašnjih studenata Otvorenog univerziteta u Amsterdamu.

Koristan link:

Zvanični sajt Festivala evropskog filma Palić

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmpalic
Komentari (0)
Dodaj komentar