Zanimljivosti jedne „Mućkalice“

U novom animiranom dugometražnom filmu „Mućkalica“ („Ratatouille“) Remi, pacov koji sanja da postane poznati kuvar, sklapa neobično partnerstvo s Lingvinijem, novim dečkom zaduženim za đubre u Gustoovom restoranu. Komunikacija je pravi izazov za novonastalo prijateljstvo, naročito zato što je Lingvini visok oko 190 cm, dok Remi ima samo skromnih 18 cm.
Prilikom dizajniranja likova skulptor je ručno načinio devet Remijevih skulptura. Šest se razlikuju i predstavljaju istraživanje u dizajnu. Poslednje tri su različite poze konačnog rešenja.
Anton Ego, najmoćniji kritičar kuvanja u Parizu, može da stvori ili uništi restoran jednim pogledom. Egoova kancelarija je u obliku mrtvačkog kovčega.
Da bi uštedeli vreme, umetnici u „Piksaru“ su preskočili jedan detalj – niko od ljudi nema palac.
Filmski tvorci su u kompjuteru načinili preko 270 komadića hrane. Svaki delić je pripremljen i stilizovan u pravoj kuhinji, a onda fotografisan za referencu i pojeden.
Dok su istraživali u Parizu, filmski tvorci su snimili preko 4.500 fotografija.
Kolet je najstroži kuvar i jedina žena u Gustoovoj kuhinji. Ona vozi motor „kalahan“, koji je ime dobio po Šeron Kalahan, direktoru fotografije „Mućkalice“.
Kada su snimali linije za scenu u kojoj Remi grli svog oca Đanga, Pejton Ozvalt (koji je dao glas Remiju) grlio je u stvari režisera Breda Berda kako bi postigli realističan zvuk.
Da bi usavršili svoje znanje u ručavanju, režiser Bred Berd i producent Bred Luis su više sati uživali u jelima u restoranu „Francuska perionica“ Tomasa Kelera u Napi, pored brojnih finih restorana u Parizu. Bred Luis je čak završio dvodnevni kurs u kuhinji „Francuske perionice“ s Kelerom i njegovim timom.
Skiner, glavni kuvar kod Gustoa, visok je 106 cm i pomalo ima Napoleonov kompleks. Ser Ijan Holm, koji je dao glas Skineru, viši je od njega za 61 cm i u svojoj bogatoj karijeri igrao je Napoleona čak tri puta.
Skiner je dobio ime po bihejvioralnom psihologu B. F. Skineru, poznatom po eksperimentima s pacovima.
Da bi se snimila realistična gomila đubreta, umetnici su fotografisali i istraživali kako pravi proizvodi trule. Petnaest različitih proizvoda ostavljeni su da trule, a potom su fotografisani. Tu su bile jabuke, bobice, banane, pečurke, pomorandže, brokoli i salata.
U filmu se može videti i flaša vina iz vinarije Džona Lesitera u dolini Sonoma – Lesiter kaberne sovinjon.
„Mućkalica“ je treći „Piksarov“ film na kome je radio Bred Garet. On je dao glas bubici Dim („Bubice – velika avantura“), ribici po imenu Blout („U potrazi za Nemom“) i sada pokojnom francuskom kuvaru Ogastu Gustou, koji se u filmu pojavljuje kao duh, a proizvod je Remijeve mašte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crtani filmdiznifilmmuckalicapiksarratatuizanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar