Zašto je Hoakin Finiks proglašen za ličnost godine

Laskavu titulu dodelila mu je čuvena organizacija PETA

„Hvala za sve što činiš za nas…“ To bi sigurno bilo ono što bi životinje sigurno rekle Hoakinu Finiksu, samo da umeju da govore.

Ali, pošto još uvek ne mogu, osim u basnama, sreća je da postoje ljudi i organizacije koje govore u njihovo ime. Jedna od vodećih u svetu u zaštiti prava životinja sigurno je PETA, na čelu sa njenim osnivačem, harizmatičnom Ingrid Njukirk koja je život posvetila aktivizmu vezanom za zaštiti životinja od iskorišćavanja i zlostavljanja.

PETU su tokom godina podržale brojne javne ličnosti, a poseban kuriozitet su PETA nude kampanje u kojima se glumice, pevačice i manekenke fotografišu nage pod sloganom da „bi radije išle gole nego nosile krzno“.

Jedna od istaknutijih ličnosti koja je veliki zagovornik prava životinja, glumac Hoakin Finiks aktivno se u uključio u kampanje koje PETA lansira. Njegova žene, takođe glumica – Runi Mara i on su vegani (Hoakin je vegan od svoje treće godine), Hoakin ne nosi odela napraljena od ovčije vune jer smatra da je sakupljanje vune brutalan proces po životinju, a svaki javni nastup koristi da skrene pažnju na neki od problema sa kojima su suočene odrađene životinjske vrste.

Sve ovo učinilo je da Finiks, koji je ove godine nagrađen Oskarom za najbolju mušku ulogu u ustvarenju Džoker bude proglašen za Ličnost 2019. godine organizacije PETA, što je poznatom glumcu jedno od najvećih priznanja koje je mogao da dobije.

Govoreći o pravima životinja tokom jedne press konferencije za film Džoker, Hoakin je rekao:

„Ne želim da prouzrokujem bol drugom živom biću, ne želim da ih primoravam da budu zatvorene i tovljene samo da bi bile zaklane, ne želim da im uzimam njihove bebe. To je zlostavljanje i to je varvarski.“

Finiks se osvajanjem ove nagrade pridružio Pameli Anderson, Ser Rodžeru Muru i drugima koji su prethodno poneli ovu humanu titulu.

Talentovani glumac, koji je imao teško odrastanje, svojim primerom pokazao je kako se u isto vreme može biti i velika zvezda i veliki čovek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Hoakim Finiks
Komentari (0)
Dodaj komentar