Zatvoren Filmski festival Srbije

Na Prvom filmskom festivalu Srbije, koji je sinoć zatvoren u Novom Sadu, pored 15 nagrada „Ibis“ i Eurimaž nagrade, na poslednjoj pres-konferenciji dodeljene su tri nagrade: Nagrada Ogranka FIPRESCI za angažman u savremenom srpskom filmu, Sekcije FIPRESCI za najbolji srpski film u celini i Nagrada časopisa „Film“ za najboljeg mladog glumca i najbolju mladu glumicu.
Tročlani žiri Ogranka FIPRESCI odlučio je da se nagrada za angažman u savremenom srpskom filmu dodeli filmu „Klopka“ Srdana Golubovića. Nagrada se dodeljuje na osnovu procene filmova nove produkcije „sa stanovišta njihovog aktivnog odnosa prema temama iz našeg života“. Radnja filma „Klopka“ smeštena je Beograd, u prestonicu nacije koja se bori da pronađe svoju dušu i zemlje čije su poslednje uzburkane godine mnoge ostavile u moralnoj i egzistencijalnoj bedi. U njemu žive Mladen, njegova supruga Marija i njihov sin Nemanja. Ispostavlja se da dečak ima tešku srčanu manu. Lekari insistiraju na operaciji u inostranstvu, ali kako da roditelji obezbede potrebnih 26.000 evra?
Nagradu za najbolji srpski film u celini žiri Sekcije FIPRESCI dodelio je filmu „Odbačen“ Miše Radivojevića. Tročlani žiri je u saopštenju naveo da je ovaj film dobio nagradu jer „na atraktivan, uzbudljiv i rafiniran način govori o junaku našeg tranzicionog vremena, koji odustaje pre svega od sistema, a zatim i od života“. Film „Odbačen“ je pripovest o čoveku na pragu pedesete godine života, u vreme kada priroda prestaje da vodi računa o nama, kada nam oduzima imuni sistem i prepušta nas nama samima. Probleme glavnog lika samo pojačava činjenica da živi u društvu kome je takođe oslabio imuni sistem i koje je prepušteno samom sebi. Opstanak u doba tranzicije zahteva suštastvene promene i strogu disciplinu.
Treća nagrada, koju dodeljuje časopis „Film“ – za najbolju mladu glumicu i za najboljeg mladog glumca, otišla je u ruke Mileni Vasić-Ražnjatović i Milanu Vasiću za ulogu Save Lađarskog, oboje iz filma „Konji vrani – Jesen stiže, dunjo moja, 2“, najnovijeg ostvarenja glumca i režisera Ljubiše Samardžića.
„Konji vrani“ je drugi deo priče o banatskom paoru Savi Lađarskom. Nastavlja se na radnju započetu u godinama uoči i tokom Prvog svetskog rata. Sada, u posleratnim godinama, Sava napušta varoš i bogatu kuću Granfildovih da bi u svom selu podizao dete „ljubavi“ s Marijom, koja je umrla na porođaju.
Koristan link
Zvanična prezentacija Filmskog festivala Srbije

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ffsfilmfilmfilmski festival srbijenovi sad
Komentari (0)
Dodaj komentar