Završen 36. FEST

Projekcijom filma Darka Bajića „Na lepom plavom Dunavu“ sinoć je u Velikoj dvorani Centra „Sava“ završen 36. FEST. Juče su proglašeni i ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja ovog festivala, a proglašeni su i najbolji projekti u okviru B2B pitching-a.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a nagradu FIPRESCI za najbolji film FEST-a dodelio je ruskom filmu „12“ Nikite Mihalkova. Obrazloženje žirija je da ovaj film Nikite Mihalkova kroz priče 12 porotnika koji zasedaju u jednoj noći na krajnje uzbudljiv, beskompromisan i nemilosrdan način, bogato nadgrađujući ideju iz američkog filmskog klasika 50-ih od koje je krenuo, „vivisecira“ savremeno rusko društvo razotkrivajući sve njegove predrasude, moralna iskrivljenja i negativno nasleđe prošlosti. Minuciozno odglumljen i fascinatno realizovan u svim segmentima, „12“ kao krajnji rezultat daje pobedu humanističkog i dobra nad nepravdom i zlom, trijumf istine i slobode nad lažima i neslobodom, upravo ono što nam je danas, čini se, svima najpotrebnije.
Nagradu je na završnoj konferenciji FEST-a u ime ekipe i reditelja filma primio je ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, gospodin Oleg Buldakov. Isti žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a specijalno priznanje FIPRESCI dodelio je tursko-nemačkom filmu „Na ivici raja“ Fatiha Akina.
Nagrada „Nebojša Đukelić“ je i ove godine, kao i minulih, dodeljena u znak poštovanja i čuvanja uspomene na jednog od selektora FEST-a, renomiranog filmskog kritičara Nebojšu Đukelića, autora televizijske emisije „Pokretne slike“, koje su postale sinonim za ono što je osmišljen, analitičan i autoritativan pristup tumačenju i predstavljanju filmske umetnosti u našoj sredini. Ovogodišnja nagrada „Nebojša Đukelić“ pripala je izraelskom filmu „Poseta orkestra“ debitanta Erana Kolirina.
Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade je nakon pregleda svih osam filmova takmičarskog programa „Evropa van Evrope“ odlučio da je dodeli Kristijanu Miliću za precizno režiran, razgovetno glumljen i senzibilno snimljen hrvatsko-bosanski antiratni film „Živi i mrtvi“. Žiri je takođe želeo i posebno da istakne visoke umetničke kvalitete ruskog filma „Putovanje sa domaćim životinjama“ u režiji Vere Storoževe.
Najboljim projektima ovogodišnjeg B2B pitching-a proglašeni su sledeći, od kojih je svaki dobio po 7.000 evra za razvoj: „No One’s Child“ Marka Sopića iz balkanske grupe, „I’m Going To Change My Name“ Marija Sakjana iz istočnoevropske grupe i „Jujube’s Perfume“ Mirlana Abdikalikova iz evroazijske grupe.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festfilmfilmmanifestacijevestizavrsen
Komentari (0)
Dodaj komentar