Završen Filmski festival u Sopotu

U Centru za kulturu Sopot svečano je zatvoren 36. filmski festival u Sopotu – SOFEST. Nakon numere iz mjuzikla „Čikago“ u izvođenju Katarine Gojković i Jelene Jovičić u pratnji orkestra, čast da zvanično zatvori festival pripala je režiseru Goranu Paskaljeviću, čiji je film „Optimisti“ prikazan van konkurencije, posle ceremonije.
Na ovogodišnjem festivalu takmičilo se 16 domaćih filmova. Njih su ocenjivala tri žirija: zvanični međunarodni žiri festivala, koji je odlučio o tri glavne producentske nagrade SOFEST-a, žiri publike, koji je izabrao najbolju glumicu i glumca, i žiri kritike FIPRESCI, koji je dodelio svoju nagradu.
Međunarodni žiri, kojem je predsedavala Dunja Klemenc, dodelio je sledeće nagrade: Prvu producentsku nagradu, koju čine SOFEST statueta i novčani iznos od 1.200.000 dinara, ili 15.000 evra, dobio je film „Klopka“ u režiji Srdana Golubovića, a u produkciji Baš-Čelika iz Srbije, Mediopolis filma GMBH iz Nemačke i Filmskog studija Uj u Budimpešti. Nagradu je primio producent i reditelj Srdan Golubović.
Drugu producentsku nagradu, koju čine SOFEST statueta i novčani iznos od 800.000 dinara, ili 10.000 evra, dobio je film „Sedam i po“ u režiji Miroslava Momčilovića, a u produkciji Brigade d.o.o. Nagradu je primio producent i reditelj Miroslav Momčilović.
Treća producentska nagrada, koju čine SOFEST statueta i novčani iznos od 400.000 dinara, ili 5.000 evra, pripala je filmu „Promeni me“ u režiji Milana Karadžića, a u produkciji Pink internacional kompanije. U ime producenta nagradu je primila izvršni producent filma, gospođa Mirjana Mijojlić.
Tročlani žiri publike odlučivao je o nagradama za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu. Statuetu „Sloboda“ i 200.000 dinara za najbolju mušku ulogu dobio je Nebojša Glogovac za ulogu ostvarenu u filmu „Hadersfild“. Statuetu „Sloboda“ i 200.000 dinara za najbolju žensku ulogu dobila je Milena Dravić za ulogu u filmu „Agi i Ema“. U ime Milene Dravić nagradu je primio mladi glumac Stefan Lazarević. Žiri kritike FIPRESCI Srbije nagradu je dodelio filmu „Peščanik“ reditelja Sabolča Tolnaija.
Za pet dana trajanja festivala filmove je videlo oko 5.500 gledalaca, kojima se predstavilo više od stotinu glumaca, reditelja, scenarista i producenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmfilmski festivalsopotsrdan goluboviczavrsen
Komentari (0)
Dodaj komentar