Agatha Christie: Evil Under the Sun

Igra pod nazivom Agatha Christie: Evil Under the Sun je adaptacija istoimenog romana poznate engleske književnice, čiji je glavni junak Herkul Poaro, a u romanu, kao i u igri, pratimo čuvenog Belgijanca dok rešava nove misterije.
Igra počinje u Londonu, u stanu čuvenog detektiva, gde Poaro prepričava svom prijatelju, kapetanu Hejstingsu, detalje s letovanja. Taj odmor je, po rečima čuvenog detektiva, okarakterisan kao „radni“, jer se u mestu na kome je Poaro bio na odmoru desilo ubistvo. Naravno, čuveni detektiv se odmah bacio na posao i krenuo da rešava misteriju. Scenaristički koncept ovde pomalo odskače od standarda i dobija na zanimljivosti, jer ćete misteriju rešavati kao kapetan Hejstings, a u toku same igre naći ćete se u ulozi Poaroa, koji kroz priču pokušava da odgonetne da li je njegov prijatelj u stanju da po njegovoj rekonstrukciji događaja reši zločin.
Evil Under the Sun je klasičan predstavnik igara tipa point and click, što podrazumeva sve elemente tipične za ovu vrstu igrara, ali se u toku igranja čini da se u tome i pomalo preteralo. U toku istrage će se u inventaru vašeg detektiva pronaći mnoge nepotrebne stvari, kao što su prazne čaše, kamenje i sitni papiri, te mnogi drugi predmeti koji vam u stvari i nisu potrebni. Takođe, dosta vremena ćete provesti lutajući po ostrvu, čekajući da se nešto desi. Dijaloga ima i previše, a u toku igre postaju i krajnje zamorni. Možete ih skratiti levim klikom miša, ali time rizikujete da propustite neki bitan detalj u istrazi, tako da ste osuđeni da svaki dijalog vodite do kraja. Situaciju sa zamornim dijalozima donekle popravljaju komične diskusije o misteriji ubistva, koje vode Poaro i Hejstings. Sama igra podeljena je u osam poglavlja, kroz koja rešavate misteriju ubistva na Poaroovom odmoru, za šta će vam verovatno biti potrebno 10-15 sati intenzivnog igranja.
Vizuelno, igra deluje sasvim pristojno. Čini se da je ovo jedan od retkih naslova za koji se može reći da međuanimacije deluju upečatljivije od same grafike u toku igre. Predeli kroz koji se Poaro kreće, kao i unutrašnji prostori urađeni su relativno uverljivo, a sami likovi su lepo modelovani, ali su veoma kruto animirani, što pomalo kvari utisak. Osnovna zamerka igri koja se tiče grafičkog dela može se uputiti na nemogućnost promene rezolucije u samoj igri, kao i potpuni nedostatak bilo kakvog izbora rezolucije, koja je u igri fiksirana na 1024 x 768. Zvuk koji prati ovu igru je više nego dobro odrađen, a sastoji se od odlično ukomponovanih zvukova iz okuženja u kom se nalazite, lepih muzičkih kompozicija i veoma uverljive glasovne glume.
Za ljubitelje point and click igara ovo je prijatno osveženje, prosto zbog činjenice da su naslovi tog žanra danas u manjini u odnosu na ostale. Bez obzira na određene nedostatke koji se prvenstveno tiču grafike, a koja u ovim igrama i nije od presudnog značaja, Evil Under the Sun je igra koja se svakako može preporučiti ljubiteljima žanra.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

agata kristiigrepczlo pod suncem
Komentari (0)
Dodaj komentar