Alpha Protocol (1)

Razvojni tim Obsidian iza sebe ima priličnu reputaciju u svetu video igara. Sastavljen je od brojnih veterana igračke industrije, koji su u periodu od sedam godina na tržište lansirali tri naslova: Star Wars: KOTOR 2, Neverwinter Nights 2 i igru koju danas prikazujemo – Alpha Protocol. Ovaj naslov najavljen je još 2008. godine, ali se zbog niza odgađanja na računarima i konzolama našao tek ove godine. Da odmah pređemo na stvar, krajnji rezultat nije previše pozitivan, pogotovo ne za igrače koji su od ove igre nešto i očekivali. Pošto su višestruka odgađanja na neki način pogodovala ovom projektu, zaista je zastrašujuće i pomisliti na šta bi on ličio da je u prodaju stigao u prvobitno najavljenom roku.
Srećom, kad je reč o priči, Alpha Protocol se ne čini tako loš. Igrač preuzima ulogu agenta Majkla Torntona (Michaela Thornton), koji pristupa tajnoj organizaciji Alpha Protocol kako bi sproveo istragu o uzročno-posledičnim događajima pošto je jedan američki avion srušen. Glavni junak, koga zovu i Majk, ubrzo prolazi obuku i odlazi na svoju prvu misiju, gde pokušava da dođe do dvojice terorista koji se sumnjiče za ilegalno posedovanje raketa korišćenih u rušenju pomenutog aviona. Međutim, po završetku ove misije sledi preokret: Majk saznaje da u pitanju zavera i da je izigran od strane svojih nalogodavaca. Shodno tome, on automatski postaje begunac, ali uz pomoć agentkinje Alpha Protocol-a odlučuje da razotkrije izdaju svoje domovine.
Patriotizmom nabijena priča na prvi pogled ne očarava. Ipak, treba uzeti u obzir to da smo ovde opisali samo zaplet. U kompletnom izdanju reč je o i te kako dobroj priči, bogatoj brojnim likovima i mogućim ishodima pojedinih događaja. Naime, svaki lik u igri ima važnu ulogu, a zavisno od vaše dispozicije prema njemu, priča se menja ukoliko vas komunikacija s njim odvede do radikalnog poteza. Pozitivno svetlo na ovaj element baca sistem dijaloga u kojem igrač bira tri, a ponekad i četiri pristupa sagovorniku. Oni opet variraju od profesionalnog, šaljivog, nasilnog i ekstremnog, a što je najbolje, uvek za rezultat imaju drugačiju reakciju. Reakcije pojedinih likova skoro je nemoguće predvideti, što dovoljno govori o tome koliko je dijalog u ovoj igri zanimljiv.
Sistem dijaloga svrstava se pod RPG element igre, koji je dosta odvojen od same akcije. Ipak, treba priznati da je i on solidno odrađen. Na raspolaganju vam je nekoliko klasa, svaka s naglaskom na set drugačijih sposobnosti. One se opet ugrubo dele na akcijske, stealth i prateće sposobnosti. Uopšteno govoreći, igra zahteva korišćenje svih veština, ali specijalizovanje nekoliko njih nije zabranjeno. Štaviše, preporučljivo je. Svaka nadogradnja ima svoju težinu, poboljšanje je značajno, a otključavanje novih sposobnosti doprinosi pravom osećaju napretka. Oružje, odnosno njegova nadogradnja, takođe ostavlja takav utisak. Mada igra nema suludu količinu različitih spravica za eliminaciju, one koje su u tu lepo su izbalansirane i razlika među njima nije zanemarljiva.
Dakle, RPG element u Alpha Protocol-u zaslužuje pohvale. Njemu još možemo dodati zanimljive mini-igre otključavanja, hakovanja i slično, a treba pomenuti i to da uz malo finansijske pomoći za svaku misiju možete dobiti korisne informacije i savete. A kad smo već kod misija, treba reći da se one odvijaju na četiri lokacije (Saudijska Arabija, Rim, Moskva, Tajpej) od kojih svaka ima niz manjih ili većih područja na kojima treba obaviti raznorazne zadatke. Ti zadaci ne svode se uvek samo na napucavanje ili šunjanje, već tu ima i napetih sastanaka, izviđačkih misija i slično. Sve u svemu, zadaci su raznovrsni, a ne zaostaje ni tematski doživljaj lokacija.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alfa protokolalpha protocoligremajkl torntonmichael thorntonobsidianobsidijanpc igrerpgtps
Komentari (0)
Dodaj komentar