Dosije Loki – ili šta raditi u slučaju dosade

Neizbežno pitanje koje se nameće u slučaju svake RPG igre je šta ona donosi novo u poređenju s čuvenim Diablo-m. Ta igra, mada sada već pomalo nagrizena zubom vremena, uvela je određene standarde, koje posle nje pokušavaju da dostignu sve nove RPG igre. Loki je tipična RPG igra, koja je delo malo poznatog razvojnog tima pod imenom Cyanide Studio. Ponekad ova vrsta anonimnosti može biti i prednost, ali i mana, jer se tvorci igre najčešće pamte po svom prvom naslovu. Samo tržište RPG igara pomalo je zasićno naslovima slične sadržine, tako da stvaranje dobre igre u ovom segmentu i nije baš lak zadatak. Koliko su kreatori ove igre bili uspešni u svojim namerama? Iskreno, nismo baš sigurni da su u tome potpuno uspeli.
Scenario se može ukratko opisati sledećim rečima: egipatski bog podzemnog sveta Set (Seth) je oživeo i jedina namera mu je da uništi sve živo oko sebe. Priča ne sadrži nikakve detalje, niti bliže objašnjenje zašto je sve to baš tako. Utisak je da je priča odrađena veoma površno, jednostavno da bi opravdala besomučno uništavanje neprijatelja i dala mu bilo kakav smisao. Izbor likova kojima možete igrati igru sveden je na četiri vrste heroja: grčki ratnik, skandinavski vavarin, astečki šaman ili egipatski čarobnjak. Svaki heroj ima svoje karakteristike, priču koja je vezana za njega i posebne zadatke i okruženje. Sve to je plus za ovu igru, ali verovatno se prilikom igranja nećete zadovoljiti samo jednim likom. Različite neprijatelje koji se bore protiv vas treba uzeti s velikom rezervom – oni u svakom zadatku jesu različiti, ali se opet jako često ponavljaju.
Tok igre je veoma jednostavan: naciljate potivnika, pucate u njega, nađete drugog protivnika i onda iz početka. U toku igre morate ispuniti određene zadatke, koji su pomalo dosadni i ne nude ništa novo. Skupljate opremu i zlato. Oružje i opremu koju nabavite možete poboljšavati u toku igre nabavkom sirovina. One se sakupljaju teže nego oprema. U principu, ništa novo i dosad neviđeno.
Sama igra bi se ukratko mogla okarakterisati samo kao kopija onoga što je pre nje već viđeno, i ništa više. Ipak, igra nije čist promašaj – grafički deluje sasvim solidno, muzička podloga je u skladu s ostatkom igre, hardverski nije preterano zahtevna, engine je veoma pristojan. Međutim, mane i nedostaci – prevelika sličnost sa slavnim prethodnikom, više su nego očigledni. Da su autori pokušali da je učine malo originalnijom, ova igra bi bila sasvim pristojna. Ovako, ovo je još jedna u nizu RPG igara, koje su samo kopije i ništa više.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cyanide studioigrelokipcrpg igra
Komentari (0)
Dodaj komentar