Drakensang: The Dark Eye (1)

Iako je moguće fascinirati ljubitelje RPG-a prelepom grafikom, tečnim animacijama i atraktivnom borbom, njihova pažnja je uvek više usmerena na kreiranje lika, mogućnost izbora, priču, atmosferu i složena pravila u pozadini. Nesumnjivo, RPG žanr već odavno ne prelazi broj od nekoliko kvalitetnih naslova godišnje. Drakensang: The Dark Eye, rađen po RPG sistemu, veoma popularnom u Nemačkoj, srećom, spada u jedan od tih naslova. Mada na prvi pogled u uvodnom delu ostavlja utisak klišeiziranog klasičnog RPG-a, one strpljive nagradiće zanimljivim i karakterističnim sistemom izgradnje lika, dijalozima u kojima talenti utiču na ishod i borbom kojoj možete strateški da priđete.
RPG sistem na kome je utemeljena igra prvi put je korišćen još 1993. godine. Kontrola nad likom se izvodi tastaturom ili pokazivačem miša, a pogled može biti izometrijski ili iz trećeg lica. Vrlo brzo će vam zasmetati sporo kretanje lika, čak i pri trčanju, što u slučaju igre koja podrazumeva prelaženje većih prostranstava može da predstavlja pravo iskušavanje igračevog strpljenja. Kao i u mnogim igrama ovog žanra, vaš lik kreće na kratak put da obavi jednostavan zadatak, a biva suočen s neverovatnim izazovima, transformišući se, sticanjem iskustva, u pravog heroja. Prastara legenda koja stotinama godina izaziva mnoge ratnike da se okušaju u rešavanju njenih testova kao da je samo na vas čekala. Posle mnogih hrabrih dela i nalaženja mističnih predmeta zaslužićete da budete zmajev ratnik, osvojiti deo po deo herojskog oklopa i ostvariti svoju sudbinu spasioca.
Na početku kreacije lika birate profesiju, koja je vezana i za rasu, to jest kulturu iz koje lik potiče. Ovo daje početne atribute koje dodatno možete podesiti po želji (hrabrost, pamet, intuiciju, harizmu, spretnost, konstituciju i snagu), osnovne vrednosti (zdravlje, astralna energija, izdržljivost…) i bonuse, odnosno kazne (npr. patuljci imaju bonus za specijalnu veštinu kovača, ali i negativne poene za borbu na daljinu). Talenti su svrstani u pet grupa: physical, nature, lore, social i artisan. Borbeni talenti su posebno izdvojeni i odnose se na veštinu rukovanja konkretnim tipovima oružja (mačevi, sablje, bodeži, sekire…), kao na i specijalne veštine vezane za blisku borbu, borbu na daljinu i odbranu. Magijske veštine koje lik poznaje takođe su grupisane (one koje menjaju atribute, borbene magije, lečenje, specijalne magije…), pa i recepti koje poznajete iz određenih profesija (kovački, alhemijski…).
Iako nema beskorisnih veština, u neke vredi uložiti više poena. Bitno je da likovi u družini budu usko specijalizovani u pojedinim (različitim) veštinama da bi dostigli njihove više nivoe. Inventar je veoma pregledan, a interfejs funkcionalan i praktičan: lako je pristupiti specijalnim veštinama ako koristite hotbar na dnu ekrana, mini mapa se po potrebi može sakriti, a dnevnik prati spisak aktuelnih i završenih zadataka. Mada počinjete s jednim likom, na svojim putovanjima upoznaćete NPC-ove koji vam se mogu pridružiti, a njihove talente takođe direktno unapređujete i možete preuzeti direktnu kontrolu nad njima. Postoje i likovi koji će se družini pridružiti samo dok ne rešite zadatke vezane za njih i nad njima nemate direktnu kontrolu, ali će pomoći u borbi.
Mnoštvo sporednih zadataka i mogućnost da neke rešite korišćenjem različitih veština ili talenata daje osećaj da niste ograničeni linearnošću glavne priče. U okviru jedne oblasti možete se kretati slobodno, pričati sa stanovnicima, preuzimati zadatke, boriti se, ali i trgovati, praviti sebi opremu ili oružje, učiti nove veštine i magije i nabavljati recepte. Glavni zadaci će vas često poslati u nove oblasti na mapi, ali mnoge od njih biće zaključane kada iz njih izađete posle završenog glavnog zadatka. Izuzetak su veliki gradovi, između kojih možete slobodno putovati. Kuća koju dobijete u gradu služi kao baza operacija: vaši drugari iz družine čekaju u njoj dok ne rešite da ih povedete u avanturu, u kovčezima čuvate sakupljene sastojke za recepte, opremu ili oružje, u laboratoriji pravite magične napitke, a vrt je prepun lekovitog bilja koje vam treba za njih.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aiborbedijaloziigrelikovimisnpcpcpc igrepokazivačpotezirpgstrategijatastaturaveštinezadaci
Komentari (0)
Dodaj komentar