Eagle Day to Bombing the Reich

Vazduhoplovne strateške igre vrlo su retke, a ovako kompleksne još i ređe. Eagle Day i Bombing the Reich dve su stare igre Garija Grigsbija na koje je Grigsbijevim osnivanjem razvojnog tima 2by3 i njegovim ulaskom u okrilje Matrix Games-a ta kompanija stekla pravo raspolaganja obema igrama. Došli su na ideju da se igre osveže, debaguju, obogate s nekoliko novih "fičera", prilagode poslednjim verzijama Windows-a i opet stave na tržište. Kako igre s ovom temom gotovo ne postoje, čak i naslovi stari desetak godina imaju smisla ako su pristojno osveženi.
Interfejs igara Eagle Day/Bombing the Reich izgleda zaista zastarelo, skroluje se pomalo skakutavo, ikone su znatno lošije od onih na koje smo navikli u savremenim igrama, ali ispod svega krije se duboko razrađena strategija za one kojima čitanje nekoliko Excel tabela s podacima ne predstavlja problem. Eagle Day bavi se nemačkim kampanjama protiv Velike Britanije. Prva se odvija krajem 1940. Kad je u leto 1940. godine Hitler osvojio Francusku, shvatio je da zbog prevlasti britanske mornarice neće biti ništa od ideje desanta na južnu Englesku. Okrenuo se planiranju napada na Sovjetski Savez, a Britaniju je planirao da pokori korišćenjem vazdušnih snaga. Druga kampanja u Eagle Day-u je iz 1941. godine, ali u osnovi s istom idejom.
Sve što je Luftvafe nameravala da uradi Englezima, a nije uspela vratilo im se desetostruko više kad su bombardersku kampanju započeli zapadni saveznici od 1943. godine pa sve do kraja rata. Ovim se bavi mnogo veća polovina igre – Bombing the Reich, s bitno više dostupnih scenarija (ili kampanja, kako ih već zovete). Osnovni gameplay je isti, misije se planiraju do poslednjeg detalja i gleda se kako se sprovode u delo. Da li odabrati noćno bombardovanje, mnogo manje precizno, ali sigurnije za posade i s pogubnijim delovanjem na moral neprijatelja? Kako organizovati grupe, kome dodeliti lovačku pratnju, koje ciljeve napasti? Kako saznati stvarne rezultate jučerašnjeg bombardovanja? Isti ili još teži set probema muči i Nemce na strani onih koji su žrtve u ovom delu igre.
Ako ste se ikad pitali kako to tačno vazdušne snage dobijaju ratove, ovo je igra za vas. Nažalost, zub vremena načeo je interfejs igre i njen grafički izgled, čak i ako uzmemo u obzir da je reč o 2D grafici. Na još veću žalost, ni u desetak prošlih godina bolje strategije s ovakavom, makar i sličnom tematikom nije bilo, pa je zastarelost interfejsa cena koju ćete morati da platite ako želite da pokorite Rajh svojim letećim tvrđavama i liberatorima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avijacijabombarderibombardovanjedrugi svetski ratigreleteće tvrđaveliberatornemačkapcpc igricestrategijastrategijske igretreći rajhvazduhoplovstvovelika britanija
Komentari (0)
Dodaj komentar