Fifa Manager 08

Ovaj dugovečni serijal, koji nam dolazi iz kuhinje EA Sports-a, oduvek je pomalo bio u senci svojih velikih rivala – Football Manager-a i Championship Manager-a. Borba i dalje traje, tako da nam svako novo izdanje neke od igara iz ovog čuvenog trougla donosi nešto novo i uzbudljivije, terajući nas da ih iznova igramo.
Broj klubova i liga koje nam donosi Fifa Manager 08 zaista je za svaku pohvalu – sve dok se ne zagrebe malo po površini. Sve je u redu kada su u pitanju, na primer, španska ili engleska liga i takmičenja, gde su vam na raspolaganju gotovo svi postojeći rangovi takmičenja, ali za ostale to nije slučaj. Mnogi podaci su nepotpuni i skoro pa netačni. Ovo se najlakše može pokazati na primeru naše fudbalske lige. U našem prvenstvu nisu pogođena čak ni imena klubova; naravno, tu su i pogrešna imena igrača, a za prvo mesto u našoj Meridijan prvoj ligi, gle čuda, bori se i Zeta. Zbog svega ovoga nije čak ni moguće voditi naš nacionalni tim u nekom međunarodnom takmičenju. Ono što barem malo može ublažiti pomalo gorak ukus je to što možete izabrati vođenje timova samo u ligama gde su podaci o takmičenju i klubovima potpuni, pa tako barem nećete gubiti vreme majući se po ligama koje su nepotpune i još pride nemaju tačne podatke.
Ono što je i ranije bilo dobro – u ovom izdanju je poboljšano i dopunjeno. Uvedena su nova licencirana takmičenja; primera radi, FIFA Svetsko prvenstvo za mlađe od 20 godina. Unapređena je opcija izgradnje stadiona, ali su odnosi s igračima dosta iskomplikovani. Takođe, uveden je simulation mod, gde možete da simulirate i do 20 sezona. Sam dizajn igre je u potpunosti revidiran u ovom izdanju, ali nema mesta panici – i sam meni je doteran, tako da vam snalaženje s novim opcijama neće predstavljati prevelik problem. Centralni deo igre predstavlja Home Screen, koji vas obaveštava o svim bitnim stvarima vezanim za vaš klub i predstavlja najveću pomoć u toku igre. Takođe, u dnu ekrana je uveden novi meni s dodatnim informacijama, ukupno je pet kategorija za koje možete podestiti prikaz informacija i njih možete sami izabrati po svojoj želji, odnosno potrebi. Grafički gledano, utisak koji na vas ostavlja igra umnogome zavisi od rezolucije koju ste podesili. Na sreću, postoji i podrška za widescreen monitore, što je zaista pohvalno. Ipak, ono po čemu je ova igra bila i do sada poznata, a to su 3D utakmice, u ovom izdanju je poboljašano i donosi veću dozu realizma u samu igru, ali i dalje poprilično zaostaje za, na primer, FIFA fudbalskom simulacijom.
I pored dosta mana (nepotpunost liga i netačnost podatataka, zatim nerealno visoki rezulati…) ovo izdanje igre predstavlja solidno poboljšanje u odnosu na prethodno. Verujemo da će dugogodišnji ljubitelji ove igre sa zadovoljstvom igrati i ovu verziju, a ostalim, koji ne pate preterano za grafikom, već traže realniju simulaciju menadžera fudbalskog tima, savetujemo da igraju Football Manager 2008, jer je u tom segmentu zaista bolje odrađen.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fifa manager 08fudbaligrepcsimulacija
Komentari (0)
Dodaj komentar