Football Manager 2010 (1)

Sportske video igre su svake godine sve bogatije, ali često, iz istog razloga, i lošije. Naravno, izuzeci uvek postoje, iako je pored zahtevne publike veoma teško biti inovativan, a pri tom i očuvati kvalitet naslova. Jedan od takvih izuzetaka je serijal Football Manager, simulacija fudbalskog menadžera, koja ima ambiciozne konkurente u svom žanru, ali ih po pravilu gazi tolikom žestinom da igrači iz godine u godinu ne moraju ni da razmišljaju o drugim menadžerskim igrama. Za ovaj ogromni uspeh zaslužan je Sports Interactive tim, koji očigledno obožava svoj posao, jer nam svakom novom edicijom Football Manager-a daje do znanja da se nisu zasitili "najvažnije sporedne stvari na svetu".
Football Manager 2010 u svojoj suštini nije revolucionarna nova igra. I dalje je tu reč o klasici žanra, sa samo nekoliko važnijih promena i noviteta. Ipak, treba napomenuti da su u ovogodišnjem izdanju izmene zaista značajne za samu igru. U prvom redu ističe se novi interfejs, to jest njegov potpuni redizajn. Tradicionalni "sidebar" interfejs ustupio je mesto novom sistemu tabova, pa se čitava akcija prebacila na gornji deo ekrana. U skladu s tim, većina informacija i podataka dobila je nove pozicije, oslobodivši ujedno dodatni prostor za još više statistike. Pozitivna promena je i blago pojednostavljena navigacija. Od sada vam više ne treba nekoliko klikova mišem da biste došli do određenih lokacija, jer su tu korisne prečice. Okorelim FM fanovima sve to u početku može stvoriti konfuziju, ali jednom kad se priviknete na estetiku i funkcionalnost novog interfejsa, videćete da od promene možete samo da profitirate. A veliki plus igri je i mogućnost vraćanja starog skina, to jest interfejsa iz prethodnih FM igara.
Ostale promene koje se indirektno tiču suštine igre definitivno su pretplata na vesti, kao i novi editor za kreiranje čitavih liga. Pretplaćivanje na vesti omogućuje veću kontrolu sadržaja, tako da više ne morate da čitate ono što vas se ne tiče, odnosno što vas ne interesuje. Pred vama je izbor vesti u nekoliko kategorija (nagrade, transferi, medijski tračevi, utakmice, povrede i sl.), kroz određen broj takmičenja u kojima vaš tim učestvuje. Dakle, pretplaćivanje na vesti filtrira informacije koje dolaze do vas, što u neku ruku dodatno ubrzava tok igre. Druga novost, League editor, služi za kreiranje novih liga i takmičenja i njihovo modifikovanje. Vešto je napravljen, baš kao i standardni editor u dosadašnjim FM igrama, pa će dobro doći svima onima koji vole da igraju s klubovima u najnižim ligama, gde po pravilu nema ispadanja.
Pre nego što pređemo na suštinu same igre, treba pomenuti i tradicionalnu manu ovog serijala, a to su licence. Novi Football Manager, nažalost, nije doživio napredak na ovom području, pa ponovo moramo da se srećemo s imaginarnim igračima u nekoliko reprezentacija, manjkom fotografija i originalnih logotipa, odnosno amblema. Situacija nije toliko loša, jer community svake godine nudi svoje modove, ali kad je sve tako lepo ušminkano, nešto više licenci ne bi škodilo. Ipak je ovde reč o jednom od najprodavanijih i najpopularnijih PC serijala.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

football managerfudbalmenadžerska igrasport
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ivan Antonijević

    Kakave veze ima fotoaparat Samsung T929 Memoir sa FM 2010 🙂 ???