Gears of War

Gears of War, koji je pre skoro godinu dana izašao kao igra za Xbox 360, sada se pojavljuje u izdanju za PC. Nikakvo čudo, ali, s obzirom na potpisnika igre, a to je u ovom slučaju MS Game Stidios, koji je pre svega poznat po naslovima za Xbox konzolu, čudi činjenica da je PC verzija umnogome isto toliko dobra kao i konzolna verzija, ako ne i bolja u nekim segmentima.
Za one koji nekim slučajem nisu čuli za ovu igru, evo kratkog scenarija. Gears of War je klasična FPS pucačina, u kojoj vi preuzimate ulogu Markusa Feniksa (Marcus Fenix). On je pripradnik Gears jedinice koga komanda oslobađa iz zatvora i šalje u sastav Delta jedinice, koja treba da se obračuna s vanzemaljskom rasom Locust. Ta rasa vanzemaljaca napala je planetu Sera i vaš zadatak je da po svaku cenu sprečite osvajanje. Tokom kampanje, koja može da potraje poprilično, vi se sa svojim saborcima nalazite u mnogim nezavidnim situacijama i prolazite kroz razna iskušenja, pri čemu je potrebno da likvidirate gomile Locust-a kako biste stigli do kraja igre. Sam kraj je poprilično nedorečen i nejasan, što opet pokazuje da možemo očekivati veoma skori nastavak.
Ono što ovu igru razlikuje od drugih pucačkih igara jeste taktički pristup borbama, kao i obavezno korišćenje svakog raspoloživog zaklona, jer je ova igra bukvalno non-stop akcija. Nećete dugo poživeti ako krenete na neprijatelja i srljate na neprijateljsku vatru. Oprez i dosta manevrisanja je ono što je glavna odlika igranja ove igre. Napredovanje kroz igru organizovano je u vidu klasičnih checkpoint-a s opcijom automatskog snimanja pozicije. Problem je što nisu sve kontrolne tačke iste dužine, to jest deonice ne traju podjednako dugo, pa ako poginete usred bitke, ajmo ponovo od kraja prethodne kontrolne tačke. Tereni na kojima se borba odvija su veoma različiti i variraju od otvorenog prostora do raznih kanala, hodnika i uskih prolaza; u svakom slučaju garantovana zabava, nema monotonije. Neprijatelji su svuda, uvek vodite računa o njima i koristite svaki zaklon.
Igru počinjete kao običan redov pešadinac, ali veoma brzo napredujete i postajete onaj koji komanduje i izdaje naređenja. Osnova naređenja su regroup, attack i cease fire, koja će vaši vojnici uglavnom izvršavati. Ako se desi da neko od vaših saboraca pogine, možete ga oživeti tako što ćete mu prići i pritisnuti određeni taster. U toku igre možete sakupljati municiju i oružje, ali nema ni pomena od nekakvog medicinskog kita, uobičajenog za sve igre ovog tipa. Ovde, u slučaju približavanja smrti, da biste dopunuli energiju, morate da se na nekoliko trenutaka sklonite u zaklon. Raduje i to što su se autori igre potrudili da komande prilagode igranju na PC-ju (poznat je problem komandi kod konzolnih igara kada se prave verzije za PC), što je svakako za pohvalu.
Još jedna pohvala u verziji za PC ide na račun sadržaja, koji u ovoj verziji, pored toga što je u potpunosti preslikan s igre za konzolu, donosi dosta ekskluzivnog materijala. Ovde je dodato pet novih poglavlja, kako su to autori i bili najavili. Pored single player kampanje, proširen je i sadržaj multiplayer-a i dodate su tri nove mape, pored svih dosad izdatih mapa za konzolu, što je još jedna ekskluziva. Na sve to dobijate i editor koji vam omogućuje da pravite svoje mape.
Igru pokreće poznati Unreal Tournament 3 engine, koji je, kao što verovatno znate, veoma zahtevan. Ako imate računar prosečnih mogućnosti, pomirite se s tim da ćete ovu igru igrati s minimumom detalja, kako biste je uopšte mogli igrati. Ukoliko ste vlasnik neke mašine koja vrti DirectX10, onda se možete pohvaliti time da jedna igra pravljena prevashodno za konzolu bolje radi na PC-ju. Naravno, nije ni ova igra bez mana. Pre svega, to je stabilnost, što se manifestuje time da igra na nekim mašinama radi besprekorno, dok na nekim neće ni da se pokrene ili se jednostavno sruši. Ovo će, nadamo se, biti uskoro ispravljeno kako bismo mogli u potpunosti da uživamo u ovoj igri, jer ona to i zaslužuje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fpsgears of warigrepcpucacinavanzemaljci
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nikola Maričić

    Mislim da nam je ovako nešto potrebno.