Malo off-road vožnje

Screamer 4×4 je zanimljiva simulacija off-road vožnje u izdanju Virgin Interactive-a. Ona odskače od uobičajenih igara ovoga tipa pre svega po broju opcija za moguće vrste takmičenja, kako u pojedinačnoj, tako i u verziji za više igrača. Naravno, to ne znači da je bilo šta od ostalih elemenata koji čine dobru igru zapostavljeno nauštrb ovog velikog izbora.

Pre same vožnje možete kreirati svoj vozački tim, počevši od građe i pola vozača i suvozača – pa do boje njihovih uniformi, oznaka i imena samog tima. Tada se takođe mogu izabrati i vrste menjača – automatski ili ručni petostepeni, izbor vožnje sa ABS-om ili bez njega, pritisak u gumama i vešanje – prema vrsti terena. Ovde već treba napomenuti da je u Screamer4x4 izuzetno bitno obratiti pažnju da ne preterate u lupanju, prevrtanju i uopšte u oštećivanju vašeg vozila – jer je taj aspekt odrađen dosta realistično. Zato strpljivo isprobajte stazu u više kombinacija gume-vešanje, jer ako vam mašina non-stop đipa unaokolo čim pređete u treću, toliko ćete se nalupati da ćete ubrzo završiti trku, ili ako ste srećniji, biće: „Ne može brže. Jurimo 30. Naravno da ne može kad je tvoj blesavi sin raskant“o mašinu…“

Idemo dalje. U modu za jednog igrača, postoji pet opcija: šampionat, trofej, slobodna vožnja, tutorial i „istraživač“ (tj. pathfinder).

Šampionat od vas zahteva da na nekoliko staza sakupite što više poena, tako da budete na prvom mestu kada izvozate poslednju.

U trofej verziji odabirate jednu od staza iz šampionata, što je i dobar način da pohvatate gde se nalaze kapije (checkpoints).

Slobodna vožnja je faktički „trofej“, ali bez kapija.

Tutorial – kako mu samo ime kaže, priprema je za pravu vožnju, testiranje vozila, terena…. „blanko“ vožnja.

Pathfinder je najzabavniji od svih načina igranja jer zahteva da se domognete kapije koja je na zabačenom, teško pristupačnom mestu, tako da je obično neophodno prvo malo isplanirati kojom putanjom se uputiti i naravno stići prvi!

I multiplayer mode ima više ponuđenih varijanti izvođenja (takođe pet), a oni su: king of the hill (Na vrhu), destruction (uništenje), first to point (Ko će prvi), catch-up (Sustizanje), off-road rally (terenska trka).

King of the hill podrazumeva da guranjem i udaranjam izbacite protivnike sa velikog postolja na kojem se nalazite i na taj način ostanete poslednji na vrhu platforme.

Destruction – najkrvoločniji oblik susreta više igrača. Porazbijajte protivnike da više ne mogu ni da se kreću. Ove staze su specifično napravljene, prostrane su i sa mnoštvom skakaonica i rovova, tako da možete vrlo lako i da se samoubijete.

First to point način vožnje nagrađuje onoga ko prvi stigne do kapije poenima, a pobeđuje onaj igrač koji sakupi određeni broj poena.

Catch-up nema nikakve veze sa kečapom, već više liči na prethodnu jurnjavu prema kapijama, s tom razlikom da sada morate ići stopama (tj. stazom) onoga koji je prošao prvi kroz kapiju.

Off-road rally je klasična trka po džombastom terenu, bez nekih posebnih egzotičnih zahteva pri tom.

Kada je reč o vozilu, na izboru su vam Jeep, Mercedes, Mitsubishi, Toyota, Land Rover a i nekoliko drugih koje ćete morati da „otključate“ uspešnim baratanjem ovim realistično modelovanim metalnim lepotanima. A iskreno se nadam da to neće biti problem, uz atmosferu koju ova igra pruža.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar