Mass Effect 2 (1)

Radnja ovog naučnofantastičnog svemirskog RPG-a započinje velikim praskom u velikom stilu. Sve sumnje da će početak priče u nastavku biti dosadan odagnao je uvodni film, u kojem se u maniru prvoklasnih holivudskih blokbastera opisuju događaji dve godine posle završetka prvog dela. Naime, za vreme rutinske misije brod Normandija napadnut je od strane nepoznatog broda i teška oštećenja teraju posadu u kapsule za spasavanje. Dok snažni zraci kidaju Normandiju na komade, Šepard u svom herojskom maniru spasava svog pilota Džokera, trpajući ga u poslednju kapsulu. Kako i biva, kapetan "tone" sa svojim brodom. Velika eksplozija konačno u potpunosti uništava Normandiju, a poslednje što vidite je beživotno Šepardovo telo kako pluta hladnim svemirom.
Bioware nam je na samom početku priredio veliki šok: zapovednik Šepard mrtav je pre nego što je nastavak uopšte i započeo, ili smo barem tako mislili. Nekoliko trenutaka kasnije budite se na operacionom stolu neodoljivo živi, uz mogućnost izbora potpuno druge osobe. Ispostavilo se da je Kerberus, tajnovita organizacija takozvanih ljudskih nacionalista, pokrenula veoma skup proces Šepardovog oživaljavanja. Njihov vođa, poznatiji pod nadimkom Illusive Man, obaveštava vas o novoj pretnji – Kolektorima (Collectors), rasi vanzemaljskih bića za koje se sumnja da stoje iza serije napada na udaljene ljudske kolonije i otmice tih istih kolonija. Iako je Illusive Man-u i njegovim agentima teško verovati, pre svega zbog postupaka Kerberusa iz prvoga dela igre, njihova ponuda da Šepard zaustavi Kolektore primamljiva je zbog njihove tehnologije, velike novčane podrške, ali pre svega zbog nove novcate Normandije. Šepardov glavni zadatak je da zaustavi Kolektore, ali pre svega da poseti svaki ćošak galaksije u potrazi za novom posadom punom eksperata i opasnih likova koji će mu pomoći u njegovoj misiji.
I tu, nažalost, treba stati s pričom. Naime, Bioware se svojski potrudio da učini Mass Effect 2 jednom od igara koja vam pruža veliki broj mogućnosti, odluka i izbora, čineći tako svaki prolazak jednim novim iskustvom. Već na samom početku igra vas u obliku jednostavnog menija pita želite li da učitate ono što ste snimili iz prvog dela i da na taj način nastavite s razvijenim likom i svim njegovim odlukama iz originala igre. Zavisno od svega toga, priča u igri Mass Effect 2 razvija se u različitim smerovima, a postoje i indicije da će neki veliki događaji iz prvog i drugog dela imati veliki uticaj u trećem delu serijala. Za novo iskustvo moguće je stvoriti potpuno nov lik drugačijeg izgleda. Razloga za strah nema, ono što o istoriji ne znate naučićete, a neke reference na pređašnje događaje nećete ni primetiti. Na samom početku uz izbor novog/starog lika biramo i između nekoliko klasa koje će vam na različite načine prikazati Šepardove sposobnosti.
Bioware je naučio dosta od prvog dela. Kolektori kao glavni neprijatelj daju neki osećaj konstantne pretnje, ali bez obzira na to Mass Effect 2 se, kao i "jedinica", iskazao kao free-roaming igra na mapi galaksije. U vezi s tim možete se, bez obzira na to u kojem delu igre se nalazite, uputiti na brojne Kerberusove ili ostale pomoćne zadatke bilo kojim redosledom. Sve zavisi od vas. Ipak, igra periodično ubacuje cut scene i misije vezane za priču koje nije moguće preskočiti, stavljajući tačku na važnost glavne radnje. Tajminzi takvih misija su odlični i predstavljaju dobar balans između linearnog igranja i ličnog izbira misija. Svakom misijom sve ste bliže završnoj, u kojoj vam je posao da odete kroz Omega 4 mass relay – iz kojeg se niko nije vratio, u sam centar galaksije na matičnu planetu Kolektora i da za sva vremena zaustavite njihovu sveprisutnu pretnju. Bez obzira na naše odluke, izbore ili sumnje, Šepard je pravi čovek za taj posao.
Iako se struktura i gameplay Mass Effect-a nisu menjali mnogo od prvog dela, promene su i te kako vidljive. Pre svega menjani su neki delovi igre zbog kojih će vam svaki prelazak Mass Effect-a 2 biti novo iskustvo. Na raspolaganju imate priličan izbor misija i zadataka, a prilika za distrakciju i istraživanje je i više nego dovoljno. Sam gameplay nije nešto posebno menjan, ali je sada brži. Pri tome se misli na samu akciju, koje je ovoga puta mnogo više, a veći deo fokusiran je na samo pucanje. Mass Effect 2 prosto oduševljava kao TPS u svakom pogledu. Ispada više kao tipičan TPS nego punokrvni klasični RPG, pun kojekakvih tamnica i istraživanja. Od samog izbora klase, gameplay će sam po sebi svaki put biti ponešto drugačiji. Izborom vojnika imaćete na raspolaganju dovoljan broj varijacija svemirskih mašinki i težeg naoružanja, dok će klase Vanguard i Technician prvenstveno pomerati protivnike vašim biotičkim moćima, odnosno hakovanjem. O kombinacijama klasa može se pisati nekoliko strana, pa ćemo iskustvo procene ličnog izbora prepustiti vama. Bilo kako bilo, pucnjava je sada mnogo zabavnija, brža i razornija.
Protivnički AI je unapređen. Protivnici se sada ponašaju potpuno drugačije, zavisno od njihove situacije, klase ili rase. Izdržljivi Krogani će neumorno juriti prema vama, vanguard-i će vam biti konstantna pretnja sa biotičkim moćima i razornim sačmaricama, a neprijateljski tehničari će vas gnjaviti borbenim sondama i opterećenjima vaših štitova. U skladu s izborom saboraca, i vi imate mogućnost da uzvratite istom merom. Onim velikim neprijateljima potrebno je prići s puno opreza i puno municije u teškom naoružanju. Kao i u prvom delu, neprijatelji su zaštićeni kombinacijom štitova, armora i biotičkih barijera, pa zato morate da odaberete pravo oružje ili pravu moć da ih zaustavite.
Što se tiče nivoa, oni funkcionišu prilično linearno. Ponekad je tu neki sporedni put koji će vas dovesti do cilja, ali oni su retki i ne preostaje vam ništa drugo nego da pratite put do kraja nivoa, gde se često nalazi neka nagrada. Iako su misije prilično kratke, ima ih dovoljno i dovoljno su različite da se zapitate što bi vas moglo dočekati i da usput razmislite koje ćete članove povesti sa sobom pošto ih još uvek možete uzeti samo dvoje. I to je dobra stvar, jer da ih je više, u žaru borbe moglo bi biti jednostavno zbunjujuće. Ovako vas troje funkcionišete odlično, a sve je lepo pregledno. Vaši saborci imaju širok spektar sposobnosti i zabavno je svaki put uzeti drugog i primeniti te sposobnosti na malo drugačiji način.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aibiowarehubigremass effect 2pcracunarirpgsci-fitps
Komentari (0)
Dodaj komentar