Napravite igru

„A sada nešto potpuno drugačije….“. Pričajte mi o Vašem detinjstvu. Da, znači prvi računar koji ste imali bio je Spectrum 48K. Dobro, a koje ste igre tada voleli? Ludi rudar (Manic Miner)? Da, da, to objašnjava dosta stvari. A onda ste, kasnije, nabavili Amigu 500. Pretpostavljam da ste se i na njoj igrali? Da. Šta kažete, koja Vam je igra bila omiljena? Civilizacija i kolonizacija… i ratno ostrvo (Battle Isle). Aha, počinjem da uviđam Vaše probleme. Da li i danas nešto igrate? Šta? Kako mislite „Nerealno“ (Unreal)? Igra gde morate da pobijete sve ostale. Au! I stalno ste želeli da napravite sopstvenu igru. Dobro, a zbog čega ste Vi došli, na šta se žalite (osim sumanutih misli, megalomanije, preterane agresivnosti)?

„Kažete da ćete poludeti jer niko neće da izda Vašu igru?“ Pa nabavite 3D GameMaker!

Dakle, šalu na stranu – siguran sam da među vama ne postoji niko kome nije palo na pamet da napravi svoju igru, makar jednom. Zato što bi ona bila „prava“, bez glupih zagonetki i lošeg zapleta, i brza, i tako dalje. Samo još kada biste imali malo više crtačkog dara i umeća u baratanju zvukom, uz višak vremena za vežbanje programiranja – gde bi vam bio kraj.

E, pa neću vam reći da je vašim mukama došao kraj, jer čarobni štapić je užasno skupa i retka roba (barem za sada), ali sada ćete bar moći da napravite sopstvenu igru uz pristojnu grafiku i zvuk – a sve to u zadovoljavajućem vremenu. 3D Game Maker vam omogućuje da point-and-click metodom, dakle bez ikakvog iskustva u programiranju napravite solidnu igru u trodimenzionalnom okruženju. To, naravno, neće biti baš „Nerealno“ dobro (u prevodu=“dobro kao Unreal“), ali barem vredi pokušati.

U zavisnosti od toga kakav tip igre želite da napravite, možete izabrati jednu od četiri kategorije: pucačine, ratne igre, platforme, trke. Sam program ima ugrađen AI prilagođen potrebama „pucačina“, tako da osim ponuđenih, nećete moći da napravite druge tipove igara, kao što je npr.“tabačina“. Grafika je obezbeđena, mada možete i ubaciti sopstvenu, skeniranu ili „pozajmljenu“. Zvuk je takođe samo klik daleko, a i njega možete sami napraviti i to u .wav ili .mp3 formatu.

Neprijatelji, uključujući i big boss-ove samo čekaju da ih izaberete, i rasporediće se sami, osim ako baš ne želite da im vi kažete gde da budu. Sve to isto samo malo drugačije, važi i za prepreke, nova oružja i raznorazne objekte uopšte. Novi nivoi se samo dodaju već postojećim – jednim klikom. A ako vas stvaaaarno mrzi da bilo šta čačkate, izaberite „Magic game“ opciju i slučajnim izborom će već nešto biti napravljeno. Sad to sve pošaljite drugarima koji će moći da igraju i bez 3D Game Maker-a!

Za ovo jelo neće vam trebati ni varjača ni „žličica“ soli, ali zato bi bilo dobro da imate:

  • 400 Mhz Pentium II
  • 64MB RAM
  • 600 MB na disku
  • 3D Accelerator (8MB+)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aziz Dervišević

    Po mom mišljenju ova igrica je super, ali je iz 2001. godine.