Risen

Naš bezimeni protagonista u igri Risen našao se usred nemirnog razdoblja koje je zahvatilo imaginarno ostrvo iz sveta fantazije. Nesretan i siromašan, naš junak se posle brodoloma nasukao na obalu prelepog ali i mističnog ostrva Farange. Ni kriv ni dužan, bezimeni se nalazi usred epskog sukoba između dve frakcije koje naseljavaju ostrvo. Povod tog sukoba su drevne ruševine i hramovi, koji su se pojavili iz zemlje donoseći razne nemani, ali i izazovne artefakte, za kojima kreće svaki lik koji živi na ostrvu. Međutim, kako nadobudni heroji ubrzo otkrivaju, postoji veza između oronulih objekata i oluja koje divljaju oko samog ostrva, veza koja će u pitanje dovesti i opstanak čitavog čovečanstva.
Iako priča u igri Risen na trenutke zaista nudi slojevitu problematiku, punu moralnih nedoumica i filozofskih načela, čini se da priča nije na nivou ako igrač ne može da se uživi u ulogu. Naime, glavni lik u Risen-u je "lik od plastelina", pojava bez ikakve prošlosti, emocija ili položaja, običan niko i ništa, a suđeno mu je da postane spasilac. Njegova avantura je solo misija s predvidljivim preokretima, a uticaj na okolinu je tako dobronameran da bi ga svaka zajednica prihvatila raširenih ruku.
Ipak, Risen ima i pozitivne strane u obliku tradicionalnih RPG elemenata "starog kova". U centru pažnje je svakako napredovanje, kao i nadograđivanje lika, kako bi on što spretnije mogao da se nosi s brojnim preprekama na svom putu. Rešavanjem zadataka i ubijanjem kojekakvih neprijatelja dobijamo standardne bodove za iskustvo, a stizanjem na novi nivo dobijamo takozvane learning points, odnosno bodove koje ćemo investirati u sticanje novih veština ili poboljšavanje postojećih. Risen se u ovom pogledu malo razlikuje od današnjih RPG igara, jer vlastiti napredak morate platiti novcem, a neretko i nekakvim zadatkom pre toga.
Veštine se opet dele na tri discipline, klasične, borbene i nekakve support sposobnosti, koje nisu presudne za napredak, ali mogu biti vrlo korisne za sticanje vrednih predmeta i slično. Sve u svemu, Risen nudi dosta raznovrsnosti u "nadograđivanju" vašeg lika, što uz odličnu strukturu zadataka definitivno donosi veći replay value. Nažalost, jedinu manu na već uhodane RPG elemente baca neverovatno loš sistem borbe u igri. Zbog toga će Risen ponekad biti neverovatno težak i frustrirajući, a što je najgore, nije u izgledu da bi ovu boljku mogla da popravi čak i neka veća zakrpa. Borba, kao i priča, pati od pomenute neoriginalnosti, jer je doslovno prebačena iz igre Gothic 2. Dakle, sve se ovde bazira na tri poteza: napad, blokiranje i izbegavanje. Risen je mogao biti sveže i originalno RPG iskustvo, a na kraju to nije ispao, jer je izabrao "loše karte". To ne znači da se nećete zabaviti ukoliko ga odigrate, ali sigurno stoji upozorenje da od njega ne očekujete velike trenutke.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

igrepcrisenrpg
Komentari (0)
Dodaj komentar