Runaway: A Twist of Fate (1)

Kada se pre više od pola decenije pojavio prvi Runaway, svet avantura bio je obogaćen sa dve stvari: predivnom rukom crtanom pozadinom u stilu crtanog filma sa sjajno animiranim likovima i uspelim koktelom adult priče, bizarnih događaja i likova i lake koloritne avanture na raznoraznim egzotičnim lokacijama širom Zemljine kugle. Ovo je dodatno obogaćeno sjajnim i gotovo epskim finalom koji je celoj stvari dodao i elemente "X-files" misterije kroz uplitanje vanzemaljske civilizacije Trentorijanaca u igru. Kako se dvojka završila bezobraznim klifhengerom, ljubitelji serijala su s nestrpljenjem iščekivali nastavak priče o štreberu zavodniku Brajanu Bosku i njegovoj vernoj dragoj, striptizeti Đini Timins. Španski Pendulo Studios je, međutim, trećim delom igre napravio radikalan rez, kako u priči tako i u načinu na koji je ispričana, odlučivši da celu stvar u velikoj meri spusti na zemlju i oboji znatno mračnijim tonovima.
Runaway: A Twist of Fate je igra koju je, zapravo, veoma teško oceniti. Ako je posmatramo kao deo Runaway sage u sklopu s prethodnim igrama (a naročito s obzirom na pomenuto nedorečeno finale drugog dela), onda pričamo o najvećem avanturističkom promašaju u poslednjih nekoliko godina. S druge strane, ako ovo ignorišemo i pretvaramo se da igramo nešto što bismo pre nazvali Runaway-em 2 1/2, radi se zapravo o prilično solidnoj igri, avanturi koju krase vrlo dobra naracija, nekoliko natprosečno dobrih emotivnih momenata i, generalno, avanturi koja elegantno i na zanimljiv način popunjava rupe u priči i mogla bi se tretirati kao kvalitetna spona s nekim budućim "pravim" nastavkom.
Početak igre zatiče nas na Brajanovoj sahrani u društvu s ucveljenom Đinom. Na junakovo ime bačena je ljaga pošto je otpužen za ubistvo pukovnika Kordsmajera na ostrvu Mala iz prethodne igre. Kroz pet poglavlja nevelike dužine (što je i najveća zamerka) igrač će imati zadatak da otkrije da li je Brajan zaista nastradao u bizarnoj nesreći prilikom bekstva iz duševne bolnice u koju je bio smešten, da li je kriv za ubistvo koje mu se pripisuje, kakve se spletke odvijaju iza (naizgled) samoubistva pukovnika Čepmena (još jednog lika iz nastavka) i šta se desilo s vanzemaljcima na ostrvu Mala nakon završetka igre Runaway 2. Način na koji će se kockice ove misterije složiti predstavlja i najveći kvalitet trećeg dela. Pet pomenutih poglavlja međusobno će se narativno preplitati i međusobno dopunjavati, uključujući i odlično izrežirane flešbek segmente i sećanja na prošle događaje. Ovome u prilog ide i mogućnost fluidnog i logično odrađenog prebacivanja između likova (doduše, u svega dva poglavlja) i sagledavanje radnji iz raznih perspektiva.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avanturabrajan boskođina timinsgrafikahappy daleigrepc igrepukovnik čepmenpustolovinasahranaspanciubistvo
Komentari (0)
Dodaj komentar