SBK 09 – Superbike World Championship

SBK 09, ili kako glasi pun naziv igre Superbike World Championship, jeste službena igra ovog popularnog svetskog moto-prvenstva, a sadrži sve timove i vozače u ovogodišnjem prvenstvu. Odmah na početku mora se reći da ovo nije obična moto-simulacija, jer je stepen realnosti izuzetno naglašen u odnosu na arkadni deo (što je čest slučaj u novim trkačkim simulacijama). Na samom početku igre birate način igranja.
Ako ste početnik, preporučuje se malo treninga za početak, jer ako niste znali, motor ima dva točka, za razliku od Formule 1, tako da je mnogo nestabilniji u krivini i lako se može dogoditi da vas zbaci iz "sedla". Za to možete odabrati Quick race ili Training, u kojima ćete naučiti da dobro vozite ove moćne trkače na dva točka. Kada se malo naviknete, izaberite na istom meniju Race Weekend ili onaj glavni deo, Championship (prvenstvo), koji se sastoji od 13 trka. Možete odabrati i Challenges, gde ćete dobiti još neke zanimljive vidove trkanja.
Ali, pre toga morate podesiti igru. Ako u trke uđete s opcijama koje su već podešene, već posle jedne ili dve trke shvatićete da ste pravi virtuoz na dva točka, pošto druge motore prolazite kao od šale. Kao što je već rečeno, prvo morate podesiti igru. Lepo u opcijama isključite svu pomoć i dodatke u igri i onda krenite u trku. Već na prvoj krivini shvatićete šta ste time dobili (ili izgubili). Motor poskakuje, propinje se, izleće sa staze.
E, to je ono što se i očekuje. Ovde ćete primetiti tri bitna elementa. Kao prvo, kočenje pre zavoja mora biti mnogo mekše i odmerenije, jer će se u protivnom motor propeti na prednji točak, a već pri jačem dodiru s drugim vozačem izletećete sa staze. Jednostavno ćete morati da se borite za svoj prostor na stazi, kao u pravim trkama. Isto tako, ako prebrzo uđete u krivinu, izletanje vam ne gine, kao i ako previše oštro skrećete u krivinu. I treći, prilikom ubrzavanja moraćete sve vreme da budete "sagnuti". U protivnom motor će se propinjati kao da ste leđima nekog divljeg konja.
Posebna priča su trke po mokrim i kišovitim stazama. Tu ćete se namučiti, ali videćete da su i drugi vozači znatno sporiji i oprezniji, pa budite i vi. Malo lakše s gasom i menjajte u nižim obrtajima, i to bi trebalo da pomogne. Na automatski menjač ne treba trošiti reči, naravno da ćete ručno menjati brzine.
Uz visok stepen realnosti, grafika u potpunosti prati igru. Ipak, neke detalje su mogli i bolje da naprave (raspored menija u garaži, izgled gume na motoru u pokretu itd.). Inače, kvalitet same grafike je više nego zadovoljavajući. Što se zvuka tiče, on je napravljen bolje nego kod konkurencije; prilično je realan, osim kod menija, gde zvuci znaju da iritiraju. Na kraju, mora se reći da je izbor muzičkih numera odličan i pravo je uživanje slušati ih. Naravno, muziku možete da isključite u vožnji.
Ekipa iz Codemasters-a orijentisala se na razvoj trkačkih simulacija, posebno automobilskih, i trenutno su u samom svetskom vrhu na ovom polju. U ovoj igri se kao autor potpisuje Milestone i ta kombinacija je urodila i te kako kvalitetnom igrom, koja spada u kategoriju vrhunskih. Tako da je konačna ocena ove igre: sedite na motor, pojurite moto-stazama i osetite sve čari vožnje na dva točka.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

igrepcsbk 09superbike world championship
Komentari (0)
Dodaj komentar