Star Wars: The Force Unleashed – Ultimate Sith Edition

Pošto verovatno postoji velik broj igrača koji nisu upućeni u priču Star Wars: The Force Unleashed, sledi nekoliko kratkih napomena. Dakle, priča, na kojoj je radio i sam Džordž Lukas, smeštena je u period između Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith i Star Wars: Episode IV – A New Hope, a stavlja nas u ulogu tajnog učenika Darta Vejdera. Učenik ima misiju da pomogne svom učitelju da se reši svih Džedaja na svetu. Dve "nove" misije, Jedi Temple i Tatooine, igrači su već mogli da "skinu" i odigraju na konzolama (PS3 i X360), dok je treća, u potpunosti nova misija, smeštena na planetu Hoth. Bez namere da se kuka, mora se priznati da nas je Hoth ipak malo razočarao – imao je mnogo potencijala, a pružio je mnogo manje zabave nego što se očekivalo.
Što se gameplay-a tiče, mora se priznati da je razvojni tim imao dobrih ideja. Korišćenje Sile može da bude veoma zabavno, tu su Force push, grip, repulse i lightning; sigurno znate šta je moguće uraditi s kojim, a kombinujući ih, naš junak može da izvede zapanjujuće poteze. Ipak, koliko god gameplay imao potencijala i koliko god vas je moglo veseliti rukovanje svetlosnim mačem, igranje Silom i razotkrivanje priče koja se dogodila između treće i četvrte epizode, ova igra ima nešto što bi moglo da uništi sav taj entuzijazam – svoju tehničku stranu.
Uprkos svoj gomili tehnologija i engine-a (Havok, Euphoria, Digital Molecular Matter) koji fiziku u igri čine fascinantnom, igra je još u junu 2008. godine (kada je izašla na konzolama) imala problema s nekoliko bagova i povremeno dosta neposlušnom kamerom. Moglo se očekivati da će ekipa iz LucasArts-a dosad to da uspešno sredi i da vernim PC igačima izbaci što bolji proizvod. Međutim, to se nije desilo. Pored toga što su stari bagovi još tu, PC port je u stvari napravljen tako loše da čovek prosto ne zna odakle da počne. Čim prvi put pokrenete igru, postaćete svesni činjenice da, što se grafike tiče, možete da podesite samo rezoluciju i nivo osvetljenja. Razne opcije na koje ste navikli, kao što je anti-aliasing, vertical sync i pustih slider, vezane za kvalitet prikaza u različitim aspektima, u ovom naslovu jednostavno ne postoje.
Ako je uporedimo s drugim naslovima današnjice, igra je relativno zahtevna, a bitno je pomenuti i činjenicu da ima FPS lockan na 30. U prevodu, koliko god jaku "mašinu" imali, Star Wars: The Force Unleashed nećete vrteti više od (za neke sigurno nezadovoljavajućih) 30 frejmova u sekundi. Naravno, u malo žešćim scenama česta je pojava da taj broj padne i ispod 20. Pored grafike, događaju se problemi sa zvukom, koji povremeno nekontrolisano "pucketa" ili preskače. Kao odliku lošeg porta treba naglasiti i činjenicu da nijedan meni u igri ne prepoznaje miš, pa ćete za svaku akciju, kao što povećanje Sile vašeg lika, morati da koristite tastaturu.
Naravno, igra je primarno namenjena gamepad-u, tako da će kontrolisanje likova pomoću miša i tastature povremeno stvarati probleme, ali igra, čuda li, ne prepoznaje nijedan gamepad, osim onog Microsoft-ovog (patch je malo poboljšao situaciju, ali je broj podržanih gamepad-ova još uvek veoma mali). Čovek se posle svega toga zapita kako ljudi koji su radili na portu igre mogu noću mirno da spavaju. Star Wars: The Force Unleashed – Ultimate Sith Edition je igra s interesantnom pričom, dobrom idejom i fascinantnom fizikom, a neke će privući podatak da već u prvoj misiji mogu da kontrolišu samog Darta Vejdera.
Nažalost, više nego solidna ideja upropaštena je veoma lošom tehničkom realizacijom, zahvaljujući veoma nezgrapno izvedenom portu. Ekipa je imala punih godinu dana da solidnu igru s nekoliko problema ispolira i pretvori je u možda najbolju Star Wars igru do sada, ali uspeli su, ni mi nismo sigurni kako im je to pošlo za rukom, da naprave naslov koji će neki sigurno uvrstiti u svoju top-listu desetak najlošijih portova svih vremena. Osim ako nemate veoma jake živce i mnogo slobodnog vremena, preporučujemo vam da ovaj naslov ipak preskočite.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dart vejderdzordz lukasigranjeigrekompjuterikonzolalukas artsmispc portrat zvezdasilatastatura
Komentari (0)
Dodaj komentar