Supreme Commander 2 (2)

Izgradnja baze sada je "opuštenija", do te mere da vam igra napominje da je bitno razmaknuti građevine da bi jedinice u unutrašnjosti baze mogle da se nesmetano kreću. Ipak, mišljenje je da takvo upozorenje dolazi zbog lošeg pathfinding-a, koji autori nikako da isprave. Jedinice još uvek zapinju za građevine, što izaziva frustraciju. Koordinacija istovremenih akcija, kao što je istovremeno flankiranje protivnika, ojačavanje odbrane, priprema velikog rush-a i mikromenadžmenta, još uvek je tražen kvalitet, ali to ovoga puta nije previše naporno i zahtevno. Partije Supreme Commander 2 mogu trajati nekoliko minuta ili nekoliko sati, sve zavisno od podešavanja, veličine mapa i taktika. Sa strateške strane takođe ima dosta promena. Prvo što se vidi je to da sada ima manje građevina. Uz one proizvodne, postoji samo nekoliko objekata za podršku. Nema muke, a gnjavaža oko resursa svedena je na minimum.
Vazdušna borba je mnogo naglašenija, pa bombarderski rush-evi postaju očekivana rutina svake partije. Takođe, fokus na vazdušnu protivodbranu može biti mač sa dve oštrice ukoliko se protivnik odluči na pritisak sa svih strana. Mnogo toga, naravno, zavisi od samog stila igre pojedinog igrača. Možete i dalje biti "kornjača", balansirani igrač ili klasični tank rush-er, a možete se napucavati i devastirajućim nuklearnim bombama, sve zavisi od vas i vašeg pristupa. Sama dinamičnost igre tera igrača na konstantan oprez i uravnoteženost odbrane, jer se u globalu Supreme Commander 2 vrti oko trougla tri bojna polja – vazduha, vode i kopna, a nepokrivenost jednog od njih znači brz put do poraza. Baš te promene čine ovaj nastavak odličnim RTS-om.
Sam princip Supreme Commander 2 i dalje je isti kao i u originalu. Izgradite brdo robota i jedinica i uništite sve što vam zasmeta na putu. Gas Powered Games ostali su verni originalu u još jednom aspektu: masovnost je ponovo velika odlika igre. Bitke su ogromne, sa stotinama jedinica na terenu, a mape enormne i mogu podržavati do osam igrača. Nisu lepe i detaljne kao u Demigodu, ali to je manje bitno. Ono što omogućuje takve masovne bitke je malo modifikovani Demigod engine koji svoj posao odrađuje fenomenalno. Stotine jedinica i istovremenih eksplozija s više nego solidnim vizuelnim efektima vatre i dima na ogromnim mapama ni u najmasovnijim bitkama ne prouzrokuju pad performansi. Grafika je i više nego zadovoljavajuća, a optimizovanost odlična. Neke teksture jedinica su mutne i ne prikazuju baš gomilu detalja, ali nešto se zbog dobre optimizacije moralo i žrtvovati. Naravno, količina detalja zavisi i od nivoa zuma koji koristite.
Igračima Demigoda ovaj neverovatan haos biće i te kako poznat. U Supreme Commander-u 2 taj pojam dobija novu definiciju pošto na ekranu često bude mali milion jedinica. U stvari, kada je haos na sceni, tada Supreme Commander 2 izgleda najbolje. U Demigodu su velike količine detalja magija i specijalnih poteza heroja bili glavni atributi odlične grafičke prezentacije, dok u ovoj futurističkoj strategiji najbolje izgledaju eksplozije i raznorazna uništavajuća oružja. Kontrole su, uopšteno govoreći, odlične. Pošto je ritam igre uveliko ubrzan u odnosu na prethodnika i kontrole su modifikovane da funkcionišu još bolje, a važnije komande i akcije uvek su na dohvat ruke. Zvuk je solidan i nenametljiv. Iako neki likovi zvuče kao iz crtaća, zvukovi u bitkama su dobri, a animacije su zadovoljavajuće. HUD je minimalizovan kako bi se omogućio što veći pogled na bojno polje, ali su na njemu ujedno zadržane one najbitnije opcije. Meniji su pregledni i dobro dizajnirani.
Dakle, dosta noviteta, dosta poređenja s igrom Demigod. Sabiranjem i oduzimanjem dolazimo do zaključka da je Supreme Commander 2 veoma dobar RTS naslov. Pre svega je zabavan, fluidan i dinamičan, ali i dalje dovoljno bogat na polju strateških elemenata. Trajnost kampanje nije nešto čime se igra može pohvaliti, ali u obzir treba uzeti dugotrajan skirmish i još duži multiplejer. Na kraju, ponovo se mora pomenuti da će fanovima originala u novom nastavku možda previše stvari biti drugačije, ali to ne umanjuje činjenicu da je ovo veoma zabavan RTS. Zato vam toplo preporučujemo Supreme Commander 2. Ukoliko tražite kvalitetan futuristički RTS, ovo je igra za vas.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

2bitkecybandemigoddrugi deogas powered gamesgrafikaigreilluminatekopnomultiplejernastavaknaucna fantastikapcpc igricerobotirtssfsolo kampanjasupreme comandertech-treeuefvazduhvodazvuk
Komentari (0)
Dodaj komentar