Ajfelova kula kao virtuelna šuma

Simbol Pariza u svetu, Ajfelova kula, će se krajem ovog meseca pretvoriti u virtuelnu šumu u okviru serije umetničkih manifestacija organizovanih povodom Svetske konferencije o klimi (COP21) koja će se održati u francuskoj prestonici.

Svake večeri od 28. novembra do 3. decembra, akcija „One Heart One Tree“ (Jedno srce, jedno drvo), koju je osmislila belgijsko-tunižanska umetnica Naziha Mestaui, nudiće svima koji to požele da putem smartfona „zasade seme svetlosti“ na čuvenom spomeniku.

Posebnom aplikacijom biće registrovan otkucaj srca svakog od učesnika, u čijem će se ritmu seme pretvoriti u virtuelno drvo. Slika stabla, zajedno sa hiljadama drugih, biće projektovana tokom nekoliko sekundi na „čeličnoj dami“.

Na kuli će se na kratko pojaviti i imena učesnika.

Organizatori ovog događaja posebno napominju da će za svako virtuelno drvo, plaćeno od tri do 10 evra u zavisnosti od vrste, biti zasađeno jedno pravo drvo negde u svetu, u okviru projekta ozelenjavanja. Svaki učesnik-donator dobiće sertifikat i moćiće da prati rast svog drveta.

Francuski mediji navode da će akcija „One Heart, One Tree“ biti deo šireg programa grada Pariza koji namerava da tokom trajanja COP21 ponudi Parižanima  i turistima spektakularne manifestacije koje će ukazivati na značaj borbe protiv klimatskih promena.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ajfelova kulafrancuskaparizSvetska konferencija o klimi
Komentari (0)
Dodaj komentar