Alonso, Raikonen ili Truli

Ako vam se ponekad otme uzdah zavisti kada vidite vozače Formule 1 okružene lepoticama, saznajte još nešto o njima i videćete da im uopšte nije lako.

Za vreme jedne normalne trke Formule, koja traje dva sata, vozačevo srce lupa maksimalnom brzinom od oko 164 otkucaja u minuti, i to 83 odsto vremena koje se vozi. U krivinama, kada koče, daju gas i ubrzavaju, vozači su izloženi ogromnoj gravitacionoj sili ravnoj četiri G, koja i najobičnije pokrete čini veoma teškim. Na primer, glava sa kacigom koju tokom trke pomere više od 600 puta postaje teška čitavih 36 kilograma.

Tokom jedne trke najbolji vozači u proseku promene brzinu 2.500 puta. U specijalnim odelima koja ih štite u slučaju požara je vrlo toplo. Temperatura tela vozača bolida dostiže i do 39,5 stepeni. Tokom trke vozači izgube više litara tečnosti. Kada osete žeđ, pritiskaju jedno dugme na volanu odakle izlazi cevčica kroz koju piju tečnost. Po jednoj studiji koju je sproveo Human Performance International, vozači Formule 1 imaju jednaku mentalnu brzinu kao i članovi Mense.

Možda vam se sve to ne čini dovoljno teškim s obzirom na nagradu i privilegije koje sleduju najboljima u najbržem cirkusu na svetu? Onda bi trebalo da znate da svaki vozač ima određeni način ne samo ishrane, gde nema mesta hamburgerima, picama i pivu, već i veoma strog režim života. Uz sve to svakog dana voze sobni bicikl, vežbaju na specijalnim spravama, imaju svakodnevne treninge u teretani, vežbe kondicionog treninga i tako dalje. Malo li je?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar