Američki vojnici simulirali rat sa Kinom – i izgubili

Američka vojska održala je manevre tokom kojih je simuliran rat sa Kinom. Prema rečima generala Džona Hajtena, operacija je doživela krah, piše „Difens van“.

Tokom obraćanja na Institutu za tehnologije u razvoju, general je pozvao da se ubrza modernizacija oružanih snaga nakon propale operacije tokom koje su simulirane vojne akcije.

Hajten je istakao da je uzrok neuspeha to što je uslovni protivnik detaljno proučio potencijale američke vojske. Vojnici nisu uspeli da uspostave „informacionu dominaciju“, iako je ta strategija u Americi dugo smatrana efikasnom protiv Rusije i Kine, precizirao je general.

„Zamislite tek čime su se naši stvarni rivali bavili u poslednjih 20 godina… Morali smo napraviti korak unazad da vidimo šta smo propustili“, rekao je general, prenosi „Difens njuz“.

Rezultati manevara naterali su Pentagon da razmisli o promeni strategije vođenja borbenih operacija. Prema pisanju „Stars end strajps“, Hajten je rekao da se šanse Amerike za uspeh u stvarnom sukobu sa protivnikom kao što je Kina „ubrzano smanjuju“.

General je izneo niz „ambicioznih zahteva“ za poboljšanje vojne moći SAD, a takođe je dodao da sprečavanje rata sa Rusijom i Kinom navodno zavisi od toga koliko su Amerikanci spremni za njega.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

američki vojnicirat
Komentari (0)
Dodaj komentar