Američkim vatrogascima dozvoljeno da pomažu životinjama

Dok nedavno nije usvojen novi zakon, u Ohaju i mnogim drugim američkim državama nije bilo dozvoljeno da vatrogasci i pripadnici službe hitne pomoći pruže osnovnu pomoć psima i mačkama u zapaljenim kućama, saobraćajnim nesrećama i drugim kriznim situacijama. To su mogli da rade samo veterinari sa licencom.

Posle usvajanja zakona ovog proleća, Ohajo je postao jedna od prvih američkih država koja štiti one koji pomažu kućnim ljubimcima, policijskim psima i psima vodičima u kriznim situacijama.

Borci za prava životinja porede ga sa zakonom o dobrim Samarićanima, koji pruža pravnu zaštitu onima koji priskaču u pomoć ljudima za koje veruju da su u nevolji. Bez toga bi možda oklevali iz straha da bi mogli da odgovaraju za nenamerno povređivanje ili smrtni ishod.

Do sada su vatrogasci i lekari iz istog razloga oklevali da pomognu povređenim ljubimcima jer je je bilo slučajeva da su vlasnici podnosili tužbe ukoliko je životinja posle ukazane pomoći uginula. Sada će moći da im priključe kiseonik, daju veštačko disanje, probaju da zaustave krvarenje, pa čak i da daju odgovarajući lek psima i mačkama koji su progutali opijate.

„Ovo je novi stepen zaštite za dobre momke”, prokomentarisala je za Asošiejtid pres Kori Smit, direktorka javne politike za životinje pratioce u organizaciji Humano društvo SAD.

Ona je navela da dve trećine američkih porodica ima bar jednog kućnog ljubimca, zbog čega je velika verovatnoća da će se hitna pomoć ili vatrogasna služba na radnom zadatku susresti sa životinjama.

Zakon u Ohaju, sličan onom iz Kolorada (donet 2014. godine), stavljen je u proceduru pošto se Bob Svikard, direktor hitne pomoći u jednom gradiću u severoistočnom Ohaju, obratio Timu Ginter, članu kongresa ove američke države da mu prenese zabrinutost zbog niza povreda policijskih pasa na dužnosti. Poseban problem je bilo to što ekipa hitne pomoći nije smela da daje nalokson policijskim psima koji su došli u dodir sa lekovima protiv bolova ili heroinom.

„Dešavalo se da pas uzme punu njušku nečega i sruši se. Najbolje što smo ranije mogli da uradimo je da pozovemo ili veterinara ili prevoz”, objasnio je kongresmen Ginter.

Dr Ed Kuper, šef hitne službe Veterinarskog medicinskog centra državnog univerziteta Ohaja, rekao je da su zbog zakona koji stupa na snagu 31. avgusta neki veterinari počeli da pružaju osnovnu obuku pripadnicima službe hitne pomoći.

Zakon ne nalaže pružaocima prve pomoći da tretiraju životinje, niti daje za pravo ljudima da zovu hitnu pomoć kad im se ljubimci povrede ili razbole. U takvim situacijama treba da se obrate veterinarskim bolnicama.

(J.J.K., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sadvatrogasciživotinje
Komentari (0)
Dodaj komentar