Asteroid „Pitbul“ večeras – previše blizu!

Asterodid 2014 RC, poznatiji kao Pitbul, veličine dvadesetak metara, jedno je od 1400 po Zemlju potencijalno opasnih nebeskih tela koje NASA posmatra i prati kako bi odredila njihovo buduće kretanje. Pitbul će večeras u 21:18 po srednjeevropskom (20:18 po „našem“) vremenu prozujati tik uz planetu, na  daljini 40 234 kilometra, što je deseti deo udaljenosti Zemlje i Meseca. U svemirskim računicama to znači ipak – previše blizu, ali ne toliko da bi predstavljalo opasnost po planetu, tvrde naučnici. Moći će da ga uoče i amateri s malim teleskopima kako pri velikoj brzini para nebo.
Asteroid su prvobitno otkrili 31. avgusta u istraživačkom nebeskom centru „Katalina“, u Tuksonu (Arizona), a već sledeće noći detektovao ga je teleskop „Pan-STARRS“ na Havajima.

– Dok ovo nebesko telo ne predstavlja opasnost po Zemlju i njene satelite, njegova blizina predstavlja priliku za istraživače da posmatraju i nauče više o asteroidima – kažu u NASA. Ovaj asteroid neće udariti Zemlju, ali će ga njegova orbita ponovo dovesti u našu blizinu u budućnosti. 

Prethodni prolazak asteroida kroz našu orbitu zabeležen je marta ove godine kad je 2014 EC prišao na 61.637 kilometara, što je šestina udaljenosti Zemlje od Meseca. Naučnici zasad ne mogu sa sigurnošću da kažu koliko će ove pojave biti učestale i da li ćemo se suočiti s pravom opasnošću od udara.
– Moglo bi da nam se desi sutra, a stvar koja me brine je šta ćemo učiniti da se odbranimo – kaže profesor Brajan Koks.

Ovaj asteroid nije jedina pretnja Zemlji, budući da NASA prati kretanje 1.400 potencijalno pretećih nebeskih tela, predviđajući njihovo buduće kretanje i verovatnoću udara. Koliko su strahovi opravdani potvrđuju i reči astronauta Eda Lua, koji je situaciju opisao kao kosmički rulet, navodeći da je samo sreća spasla čovečanstvo od ozbiljnog udara. Live prenos prolaska asteroida u blizini Novog Zelanda večeras od 19:00 možete pratiti na OVOM linku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

asteroidnasaopasnostsvemirzemlja
Komentari (0)
Dodaj komentar