Bacate vodu u kojoj se kuvala testenina? To vam je najveća greška (video)

I vi ste verovatno među onima koji skuvanu testeninu ocede, pa isperu hladnom vodom, ali slavni kuhari bi rekli da je to najgore što možete da uradite.

Testeninu tokom kuvanja treba pomešati par puta kako se ne bi lepila i to je to. A vodu u kojoj se kuvala nikako nemojte bacati. Pasta Fits je o njoj objavio i video, nazivajući ovu vodu „tečno zlato“.

Naime, Cooking Light piše da svaki vrsni kuvar zna da je voda u kojoj se testenina kuvala najbolja moguća opcija za umak. Dakle, vodom u kojoj se kuvala testenina možete, na primer, preliti mleveno meso dok pravite bolonjeze sos.

Upravo ono što je testenina pustila u vodu daće umaku finu teksturu i potrebnu gustinu. Pritom pazite da testeninu ne kuvate u previše vode, već sasvim dovoljno da je pokrije (i malo više jer će deo ispariti).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuvanjetestenina
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • bambi

    Danasnje mlade mame ne znaju da skuvaju ni supu iz kesice a kamoli da razumeju ovaj tekst gore.

  • Matorac

    Po mom iskustvu odličan način da zgusnete neko jelo (recimo gulaš) je da u njega sipate malo fide i krčkate dok se potpuno ne raspadne.

  • buongiorno

    Staro italijansko pravilo: Na 100 grama testenine 1 litar vode.

    • Anonimni

      Pa tako i piše na kesi sa testeninom, da sadržaj kese od 500g treba staviti u 5l vode i prokuvati pet minuta, a zatim poklopiti i držati tako još 8 min. A ja cu sledeći put da probam da vodu iskoristim za sos. Mada ja kada kuvam testeninu, posto nemam veliku serpu, stavim pola kese spageta u šerpicu sa litar vode i budu extra.