„Bad Sex“ nagrada – šta je to?

Veoma zanimljiv naziv nagrade: „Bad Sex Award„. O čemu li je reč? Svašta čoveku može da padne na pamet. Ipak, u pitanju je nešto čega se verovatno niste setili – književna nagrada. I to rezervisana za najšokantnije, najoriginalnije ili najneobičnije opise seksualnih scena u književnim delima.

Nagradu je ustanovio časopis „The Literary Review Magazine„, a dodeljuje se svake godine u novembru, pri čemu su konkurenti, bez razlike, i veoma poznata i potpuno nepoznata imena. Novajlije kao i pisci bestselera. Ove godine je nagradom „počašćen“ 37-godišnji Sean Thomas, koji je „potukao“ preostalih 6 kandidata. Nagrada mu je uručena u londonskom „In & Out“ klubu, i to je učinio, logično, Mik Džeger, ikona rock“n“roll-a, čovek koji je sa Rolling Stones-ima probijao mnoge granice i sablažnjavao englesku srednju klasu i čuvare morala.

A čime je autor zaslužio nagradu? Evo malog odlomka: „Bila je tako mala i tako kompaktna, a ipak je imala sve neophodne atribute. Mogao je da je uporedi sa Sony walkman-om, za njega je ona bila Toshiba, njegov mali JVC, njegova slatka, predivna Aiwa“.

Autor je uspeo da pobedi u prilično oštroj konkurenciji u kojoj su bili i Brian O“Doherty (ove godine nominovan za Booker književnu nagradu) i John Updike, jedan od najčitanijih i najprevođenijih svetskih pisaca, Amerikanac ovenčan mnogim nagradama i u čijoj se bibliografiji nalaze nebrojeni bestseleri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar