Bal pod maskama

Veliki broj orijentalnih muzičkih, pozorišnih, akrobatskih i igračkih tačaka 17 dana se prikazuje na čuvenom Trgu svetog Marka u Veneciji. To je taj čuveni venecijanski karneval pod maskama.

Ovogodišnji karneval u Veneciji trajaće jednu nedelju duže nego proteklih godina, i to od 7. do 24. februara. Za 2004. godinu odabrana je tema pod nazivom – „Orijental ekspres, na putu svile pod maskama“. Iz samog naslova vidi se povezanost sa Markom Polom i njegovim legendarnim putovanjem u zemlje Dalekog istoka. Trg svetog Marka, kao i okolne ulice i trgovi preplavljeni su zvucima, glasovima, igrom, akrobatskim veštinama zabavljača sa istoka, ili onih koji su nadahnuti istokom. Četiri zemlje uzele su učešće u ovoj 17-dnevnoj paradi na Kanalu grande, a to su Indija, Tajland, Kina i Japan.

Svakog dana za vreme trajanja karnevala održavaju se kursevi joge, ali i kineskih i japanskih borilačkih veština. Drže ih majstori obučeni u ovim zemljama. Skoro svakog dana održavaju se koncerti i druge muzičke manifestacije. Dečji karneval će ove godine zauzeti posebno mesto. Svakog dana od 10 do 18 časova decu će uveseljavati i zabavljati klovnovi, ulični zabavljači, koji će izvoditi svoje tačke sa lutkama ili će u cirkuskom šatoru deci pod maskama prikazivati magične trikove.

Pored ovih i drugih predstava, takođe će biti održane i izložbe fotografija posvećene Kini i Japanu. Tu su i prezentacije knjiga, časopisa i raznih studija posvećenih kulturi, muzici, plesu, pozorištu i filmu u ove četiri zemlje. Još jedna specifičnost ovogodišnjeg karnevala povezana je sa tradicionalnim anđeoskim letom na Trgu svetog Marka. Naime, ove godine Anđela neće glumiti lutka, kao do sada, već će to biti prava osoba, i to prošlogodišnja mis Italije – Karlota Mantovan (Carlotta Mantovan), koja je inače Venecijanka. Počevši od 14. februara, skoro svakog dana na prostoru Trga svetog Marka održavaju se parade najlepših maski iz 18. veka, a ove godine, naravno, tu su i orijentalne maske.

Ovaj orijentalni karneval očuvaće mitove i običaje prastare tradicije venecijanskih karnevala u savršenoj ravnoteži sa duhom ovih azijskih zemalja. Ko voli karnevale i maske, još može da iskoristi nekoliko dana trajanja ovog festivala i da ode u Veneciju, a onima koji bi želeli da sve to vide, a nemaju baš toliko vremena, ostaje da pogledaju uživo prenos celog programa na RAI Due italijanske televizije i da se nadaju da će sledeće godine imati više sreće!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar