BBC o ajvaru: Veganski kavijar s Balkana

Ono što je humus u arapskom svetu, ajvar je na Balkanu, objašnjava autorka BBC-jevog članka Ajvar: Veganski kavijar Balkana. Ako ste se pitali kako je došla do reči kavijar, odgovor je vrlo jednostavan.

Kako ona sama objašnjava, ajvar dolazi od turske reči havyar, što znači kavijar. Prema nekim teorijama, ime je dobio jer su paprike i ulje bili prilično skupe namirnice u Beogradu u 19. veku, pa su ajvar vlasnici kafana na jelovnicima nazivali kavijarom od rog paprika.

Danas su te namirnice, kaže autorka članka, vrlo povoljne. Pa, nismo baš sigurni koliko se u zadnjih par meseci možemo složiti s njom. Iako i dalje traje rasprava čije je ajvar izvorno jelo, jedno je isto – uvek se pravi u kasnu jesen, u septembru ili oktobru.

Međutim, jedan detalj iz teksta mogao bi da ponovo aktuelizuje večitu raspravu o tome „čiji je ajvar i koji je pravi“.

„U prvom poznatom objavljenom receptu za ajvar, koji se nalazi u Velikom srpskom kuvaru iz 19. veka, autorka Katarina Popović pominje i papriku i patlidžan. Ipak, Srbi najčešće prave ajvar samo od crvene paprike, dok građani Severne Makedonije obično koriste i patlidžan. Nesklad između ovog prvog dokumentovanog recepta i sadašnjeg načina pripreme u Srbiji verovatno je povezan sa činjenicom da su se ljudi selili po regionu i delili tradiciju u ishrani“, navodi autorka, prkoseći znalcima koji tvrde da se pravi ajvar pravi samo od crvene paprike, eventualno uz dodatak belog luka po želji.

Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.

U BBC tekstu se takođe napominje da „praktično svaka balkanska zemlja smatra ajvar svojim“, te da „bitka oko ajvara oslikava tragikomični nacionalizam danas u regionu koji je bio zahvaćen sukobima“.

Ako prošle godine niste napravili zalihe pa ste konzumirali onaj kupovni, nikako nemojte propustiti da ove jeseni napravite koju teglicu ovog slasnog namaza od paprika koji se na Balkanu jede uz sve, od doručka do večere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajvarrecept
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Sta je na listi sa pindjurom jer je zaista izuzetnog ukusa posto se pored pecenih paprika koristi i paradajz,puno persuna i belog luka ,zaista je izvrstan.