Bela rada i tekila

Margarita je najpoznatiji koktel baziran na tekili, napravljen uz tripl sek ili drugi liker s aromom pomorandže i sok od limete ili limuna. Često se služi sa solju na rubu čaše. Srebrne ili bele tekile su poželjnije za spravljanje margarite, iako neki koriste i zlatnu.
Margarita je latinska reč za biser i španska reč za cvet belu radu.
A ko je izmislio Margaritu?
Postoje mnoge priče o tome ko je izmislio ovaj koktel i zašto. Evo nekih od njih.
Deni Negrete uz pomoć Roba Garsija, 1936. godine: prema Salvadoru Negrete, sinu Denijela Negretea, porodična priča počinje kada je Denijel sa svojim bratom Dejvidom otvorio bar u hotelu „Garči Krispo“. Dan pre Dejvidovog venčanja Denijel je prezentovao koktel kao svadbeni poklon Margariti – svojoj snaji. Koktel je bio kombinacija likera tripl sek, tekile i soka od meksičke limete. Piće je služeno s kockicama leda.
Francisko – Pančo Morales, 4. jula 1942. godine: barmen Pančo Morales izmislio je Margaritu 4. jula 1942. godine u jednom meksičkom baru. Jedna žena je naručila koktel Magnolija, koji se pravi od brendija, likera, žumanca i šampanjca. Morales je malo izmenio taj recept. Malo je improvizovao i njegova nova kreacija postala je veliki hit.
Margareta Sams, decembar 1948. godine: Margareta je kreirala ovo piće u svom „Akapulko baru“ i, naravno, nazvala ga po sebi. Za svoju verziju Margarite koristila je liker, tekilu i sok od limete. Pošto je znala da većina ljudi koja pije tekilu koristi i so, odlučila se da ukrasi svoj koktel tako što je na rub čaše u kojoj je služila piće stavila i so. Godine 1958. preselila se u El Paso u Teksasu, gde je postala poznata po svojim luksuznim žurkama, a 1982. pojavila se u televizijskoj emisiji na NBC-ju, gde je pokazala pravi način za spravljanje Margarite.
Bez obzira na to ko je prvi izmislio ovaj čuveni koktel, vredi ga probati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koktelimargaritatekilazabava
Komentari (0)
Dodaj komentar