Bez sladoleda u Rimu

Gradski zvaničnici u Rimu zabranili su konsumiranje grickalica i pića u blizini kulturno-istorijskih spomenika.
Da li ste oduvek sanjali da pojedete pravi italijanski sladoled baš na Španskim stepenicama u Rimu? Ili biste možda više želeli da popijete čuveni italijanski kapućino pored fontane Di Trevi? To će odsad biti malo teže. Ako putujete u Italiju, pazite se i zabrana koje se tiču konsumiranja grickalica.
Većnica grada Rima donela je niz propisa koji se tiču zabrane svih ovih predivnih razbibriga. Strogi propisi primenjuju se već ovog leta. Zabrane se pre svega tiču konsumacije raznih grickalica suviše blizu poznatih rimskih spomenika kulture koji se nalaze u samom centru grada.
A one koji se ne budu pridržavali ovih pravila očekuje skoro sigurna novčana kazna od oko 80 evra. Da li vam se još uvek jede italijanski sladoled baš na Španskim stepenicama? Ili ćete se zadovoljiti ako ga pojedete u bašti nekog restorana, uz eventualni pogled na čuvene stepenice?
Rimski zvaničnici su se potrudili i da daju objašnjenje za tu svoju najnoviju odluku. Naime, oni tvrde da je odluka motivisana željom da sačuvaju umetnička i istorijska blaga koja predstavljaju svojevrsni dekor grada koji svake godine posećuju milioni turista.
Ova naredba odnosi se i na beskućnike. Njima se zabranjuje da prave krevete i druga skloništa u centralnim gradskim delovima, gde se okupljaju narkomani, pijanice i lopovi.
Ova zabrana, koju je Skupština grada Rima donela 10. jula ove godine, na snazi je već od od 19. jula i tako ostaje do kraja turističke sezone, to jest do kraja oktobra. A u novembru ćete verovatno moći da se slikate sa sladoledom na Španskim stepenicama – ako vam tada bude do sladoleda. U svakom slučaju, možete uživati u toplom kapućinu pored fontane Di Trevi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

konsumiranje sladoledarimspomenicizabavazabranezanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar