Bibliotekar krao slike a ostavljao kopije

Bivši glavni bibliotekar na kineskom univerzitetu priznao je danas na sudu da je ukrao više od 140 dela velikih kineskih slikara iz galerije koja je bila pod njegovim nadzorom i da ih je zamenio kopijama koje je on napravio.

Tokom dve godine, do 2006, Sijao Juan zamenio je poznata dela u galeriji u okviru biblioteke na Akademiji finih umetnosti u gradu Guangdžou.

Na sudu se izjasnio krivim za zamenu 143 slike, izrazivši duboko žaljenje zbog toga.

Sijao je na saslušanju rekao da je prvog dana na tom poslu video da su u galeriji već izloženi falsifikati, kao i da je primetio da su njegove slike kojima je zamenio originale kasnije zamenjene novim kopijama.

„Shvatio sam da je neko drugi zamenio moje slike svojim jer sam mogao jasno da razlikujem da je njihov rad bio strašno loš“, rekao je Sijao.

On je kazao da ne zna ko je zamenio njegove kopije, ali da su studenti i profesori mogli da iznesu slike isto kao što pozajmljuju knjige iz bibiloteke.

Sijao je 125 originala prodao na aukcijama od 2004. do 2011. za više od šest miliona dolara, a zarađeni novac iskoristio za kupovinu stanova i drugih slika.

Vrednost ostalih 18 ukradenih slika se procenjuje na 11 milona dolara.

Sijao je prestao da krade kada su slike prebačene u drugu galeriju, a jedan od zaposlenih je otkrio njegove zločine i prijavio policiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar