Brbljivica s jezera

U gustom rastinju ravničarskih jezera Evrope, Azije, Nove Gvineje i Australije ljubitelji prirode i avanturisti spremni da se šunjaju kroz trsku i šaš mogu pronaći male splavove na kojima plove gnezda crne liske. A barsku pticu, vlasnicu plovećih gnezda, prvo će čuti, pa tek onda videti. Crna liska je prava brbljivica iz ptičjeg carstva: kvače, sikće, „cvili“, a čak i noćnu tišinu prekida njeno trubljenje. Kad se ova ptica konačno pojavi pred radoznalim posmatračem, može se prepoznati po čađavocrnom perju i snežnobelom kljunu i licu.

Crna liska pliva sve vreme klimajući glavom, a odličan je i ronilac. U potrazi za hranom – ribama, crvićima i podvodnim rastinjem, može da zaroni i do sedam metara dubine i da izdrži petnaestak sekundi bez vazduha. Za ove plivačko-ronilačke egzibicije crne liske zaslužna je njena sposobnost da zbije svoje perje i iz njega istisne sav vazduh. Uz to, i duge noge ove ptice prilagođene su načinu njenog života, jer na njima ima plovne kožice.

Dok je u vodi bez premca, crna liska se retko uzdiže u vazduh. Kad se sprema da poleti, dugo se zaleće po površini vode, lepršajući krilima i prskajući na sve strane. Na sličan način ponaša se i pri sukobima oko teritorije s drugim pripadnicima svoje vrste. Tada ptice prete jedna drugoj, naleću nogama jedna na drugu i mašu krilima kako se ne bi izvrnule na leđa. Borbe oko teritorije uobičajene su u vreme parenja. U sezoni parenja liske su agresivne i prema pticama drugih vrsta, a dešava se i da preotimaju ptičja gnezda, izbacujući jaja iz njih. Pored omiljenih „plivajućih splavova“, gnezde se i na stablima koje je vodena struja nasukala na obalu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar